Myndighet vill vänta med miljökrav på stora maskiner

LUFT. Sverige bör inte alls gå före övriga EU och ställa hårdare miljökrav på stora arbetsmaskiner. Det skriver Konkurrensverket i ett remissvar.

Johanna Alskog

Sverige bör vänta på att EU:s kvarnar har malt klart och en förordning om utsläppsgränser för stora arbetsmaskiner är beslutad. Det anser Konkurrensverket i ett remissyttrande till miljödepartementet om förslaget att Sverige ska agera förebild i frågan och redan nu införa ett gränsvärde för vad motorerna får släppa ut.

Konkurrensverket skriver även att konsekvensanalysen bakom förslaget, som gjorts av Transportstyrelsen, inte är tillräckligt. Bland annat saknas uppgifter om vilka kostnader regeländringen skulle innebära för företagen. Den uppgiften finns dock med i en bilaga som Konkurrensverket "med visst besvär" har begärt ut från miljödepartemenet: 1,3 miljoner kronor per maskin.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024