Altinget logo
Profile
Logga in
Logga in med SSOGlömt ditt lösenord?
Prenumerera
Debatt

Ni utesluter stora delar av energisystemet, regeringen

Regeringens nya förslag fokuserar på kärnkraft som ryggrad i Sveriges energiförsörjning, men missar bredden som behövs för hållbar utveckling. En mer omfattande och teknikneutral strategi är nödvändig för att säkerställa en resilient och konkurrenskraftig energiförsörjning. Det skriver Elin Lydahl, förbundsdirektör Innovationsföretagen. 

”Målen måste stärkas för att frigöra kapacitet, effekt och energi i hela energisystemet”, skriver debattören. 
”Målen måste stärkas för att frigöra kapacitet, effekt och energi i hela energisystemet”, skriver debattören. Foto: Poxen
Elin Lydahl
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

I den energipolitiska inriktningspropositionen som presenterades tidigare i år lade regeringen fram sitt förslag för hur Sveriges energiförsörjning ska se ut. Regeringen lägger stor vikt vid kärnkraft som ryggraden i framtida elproduktion, men detta synsätt riskerar att vara både ensidigt, riskfyllt och kostsamt.

Dags att främja teknikneutralitet

Regeringen behöver bredda perspektivet och låta energipolitiken omfatta hela energisystemet, inklusive effektiv energianvändning, återvinning, lagring samt integration av bioenergi, värme och vätgas. Det är avgörande för att möta morgondagens energibehov på ett hållbart och effektivt sätt.

För att uppnå detta krävs starka politiska åtgärder som främjar teknikneutralitet och ger incitament för att minska energianvändning, effekttoppar och klimatpåverkan.

Det saknas en tydlig strategi för energieffektivisering. Detta är ett missat tillfälle att förstärka Sveriges position som en ledare inom hållbar energianvändning. För att uppnå detta krävs starka politiska åtgärder som främjar teknikneutralitet och ger incitament för att minska energianvändning, effekttoppar och klimatpåverkan.

Det kräver också att målen för energieffektivisering stärks. Den föreslagna översynen av dessa mål bör inte bara vara en administrativ process utan bör leda till konkreta förbättringar. Det är viktigt att den nationella planeringen av elsystemet, som nu ligger under Svenska Kraftnäts ansvarsområde, inriktas på att optimera användningen av alla resurser i energisystemet och att man undviker ineffektiva investeringar.

Nödvändigt för ett konkurrenskraftigt samhälle

Målen måste stärkas för att frigöra kapacitet, effekt och energi i hela energisystemet. Det är ohållbart att förlita sig endast på kärnkraft när det gäller energiproduktion. Sverige behöver en bredare strategi som också uppmuntrar till användning av förnybara energikällor, investeringar i energiinfrastruktur och effektivisering av befintliga energiresurser. En sådan politik skulle inte bara gynna miljön utan även stärka näringslivets konkurrenskraft och bidra till landets långsiktiga hållbarhet.

Altingets gratis nyhetsbrev

Innovationsföretagen vill därför se följande åtgärder:

  • Sätt energieffektiviseringen först och inför kraftfulla ekonomiska incitament som premierar effektiv och minskad energianvändning.
  • Öka investeringstakten i energiinfrastrukturen. Korta ledtiderna genom att förenkla och effektivisera tillståndsprocesser.
  • Skapa incitament för att kapa effekttoppar och jämna ut energibehovet över tid. Möjliggör för marknadens aktörer, producenter och brukare, att investera i och erbjuda balanstjänster, produktion och lagring.

En mer systemövergripande och teknikneutral energipolitik är nödvändig för att bygga ett mer resilient och konkurrenskraftigt samhälle.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024