Ny lag mot "polis" på bil

RÄTTSVÄSENDE. Det ska bli förbjudet att skriva ordet "polis" på bilen eller att använda polisens symboler, enligt ett lagförslag.

Johanna Alskog

Falska polisbilar skapar oro bland allmänheten och frustration bland poliser. Genom att förbjuda alla former av ordet "polis", larmanordningar samt polisens symboler på andra bilar och motorcyklar än Polismyndighetens och Säkerhetspolisens ska problemet med de falskflaggade polisbilarna åtgärdas, enligt ett lagförslag som regeringen förbereder.

– Allmänheten ska aldrig behöva tvivla på om en polisbil är en polisbil, det rubbar förtroendet för rättsväsendet, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson i ett pressmeddelande.

Ej utbrett problem

Problemet med falska polisbilar är inte särskilt utbrett visar enkäten med landets samtliga polisområden i justitiedepartementets promemoria. Men, enligt promemorian, riskerar fenomenet att öka då det i dag är känt bland allmänheten att det inte finns något förbud mot att låta sin bil likna en polisbil.

Enligt lagförslaget ska den som äger ett fordon som på något vis anses kunna förväxlas med en polisbil, med hot om vite kunna föreläggas att ta bort det som gör den för lik en polisbil.

Möjlighet till undantag

Några fordon som kan förväxlas med polisfordon har inte rapporterats från Kristianstads lokalpolisområde. Där har dock tidigare funnits en importerad polisbil från USA med beteckningen Highway Patrol.

ur justitiedepartements promemoria, avsnittet om kartläggning av problemet

Gamla polisbilar, som är samlarobjekt, eller polisliknande bilar som används vid exempelvis filminspelningar ska kunna få särskilt tillstånd för att använda polisens kännetecken, enligt förslaget.

Lagen föreslås träda i kraft under våren 2016.

Dokumentation

Läs promemorian Falska polisbilar (Ds 2015:40)



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024