Ny minister tar över frågan om informationsplikt

Johan Forssell lämnar biståndsfrågorna och blir migrationsminister. Därmed ärver han den infekterade frågan om informationsplikten. 

Johan Forssell byter ministerpost.
Johan Forssell byter ministerpost.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Linda Berglund

I samband med regeringsförklaringen tillkännagavs att Maria Malmer Stenergard (M) bli ny utrikesminister efter Tobias Billström. Det innebär också att hon lämnar ifrån sig frågan om informationsplikten till sin efterträdare. 

I slutet av november ska utredare Anita Linder lämna över sina förslag kring om det ska vara obligatoriskt för offentliganställda som till exempel vårdpersonal, socialsekreterare , bibliotekarier och lärare att anmäla till myndigheterna när de kommer i kontakt med en papperslös. Enligt Tidöpartierna handlar det om att komma åt skuggsamhället.

Utredningen ska bland annat svara på om det ska göras undantag för till exempel vårdpersonal. 

Förslaget, som är en del av Tidöavtalet, har kritiserats från en lång rad fackförbund och regioner. Socialdemokraterna har kallat det för en angiverilag och pekar bland annat på att förslaget skulle kunna innebära att papperslösa inte vågar söka vård.

Även inom Tidöpartierna finns det kritik. Liberalerna beslutade på sitt landsmöte i höstas att de som arbetar i skolan och i vården måste undantas. Även delar av socialtjänstens arbete bör undantas enligt landsmötesbeslutet.

Nu blir det alltså Johan Forsell som ärver frågan, i och med sin nya roll som migrationsminister.  

Nämnda personer

Maria Malmer Stenergard

Utrikesminister (M), ledamot i partistyrelsen
fil. kand. i systemvetenskap (Lunds uni., 2002), jur. kand (Uppsala uni., 2008)

Johan Forssell

Migrationsminister (M)
Civilekonom i redovisning och finansiering (Handelshögskolan i Stockholm 2004)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024