Nya stopplagen dröjer

LAGSTIFTNING. Regeringens stopplag dröjer. Planen att presentera ett lagförslag som hindrar försäljning av universitets- eller regionsjukhus är skjuten på framtiden, enligt sjukvårdsminister Gabriel Wikström.

Johanna Alskog

Regeringen hade en målsättning att lägga fram ett lagförslag som skulle hindra försäljning och privatisering av universitets- och regionsjukhus under 2015, det vill säga att återinföra den så kallade stopplagen som den förra regeringen tog bort år 2007.

Men löftet från regeringsförklaringen och budgetpropositionen är skjutet på framtiden. I dag finns ingen uttalad ambition om att få en lag på plats som träder i kraft redan under 2016, enligt sjukvårdsminister Gabriel Wikström.

– Vi har inga sådana ambitioner och vill inte säga det i dagsläget heller, säger Wikström till Altinget.

Lagförslaget kommer med högsta sannolikhet att arbetas fram på socialdepartementet, det vill säga regeringen avser inte att tillsätta en särskild utredning (statens offentliga utredningar, SOU).

Lagstiftningen ska ändras så att möjligheterna att sälja eller privatisera universitets- eller regionsjukhus förhindras. Det ska inte vara möjligt att gå runt lagstiftningen genom att stycka upp verksamheten. En proposition ska lämnas under 2015. Syftet är att säkra att dessa sjukhus förblir i offentlig regi, mot bakgrund av att de ansvarar för en stor del av verksamhetsutveckling, utbildning, forskning och innovation.

ur regeringens budgetproposition för 2015

– I dagsläget är huvudspåret att vi ska ta det på departementet. Men det kommer ju naturligtvis att vara en gedigen beredningsprocess även för detta. Jag kan inte ge någon exakt tidsplan, säger Wikström.

Ett annat planerat lagförslag som regeringen har skjutit framåt är en proposition om att hindra privata försäkringspatienter att gå förbi den offentligfinansierade vårdkön. Frågan är kopplad både till utredningen om försäljning av sjukhus och till den stora utredningen om vinster i välfärden som leds av Ilmar Reepalu, påpekar Wikström.

– Själva frågan som sådan ser vi inte framför oss i en ny stor utredning. Däremot kan ju delar av frågan utredas av den utredning som redan sitter i dag, säger Wikström.

Det är dock inte nödvändigt att invänta hela Reepalu-utredningen, som ska vara klar i november 2016, enligt Wikström. Men det är "absolut inte" aktuellt med något lagförslag om försäkringspatienter och vårdkön under 2015.

Ytterligare ett aviserat lagförslag på vårdpolitikens område: En proposition om "Stärkt skydd för arbetstagare som slår larm om allvarliga missförhållanden" ska läggas fram i september, enligt listan över planerade propositioner. Enligt budgetpropositionen ska den utgå från den utredning som förra regeringen tog fram (SOU 2013:79) och som varit ute på remiss. Men hittills har ingen lagrådsremiss kommit, som i normalfallet föregår en proposition.

Lagförslaget syfte ska vara att "Offentlighetsprincipen och meddelarfriheten ska gälla alla aktörer som verkar inom den skattefinansierade välfärden".

Däremot är lagförslaget “Modernisering av lagen om ekonomiska föreningar” på gång. En lagrådsremiss lämnades över till Lagrådet i slutet på maj. Syftet är att lagen ska "moderniseras så att kooperativa verksamheter har bättre förutsättningar att utgöra ett alternativ i välfärden".

Under hösten väntas också en rad utredningar bli klara.

Översyn av tandvårdsreformen

Utredaren Bengt Germundsson ska utvärdera tandvårdsreformen från 2008. En analys ska göras av hur den befintliga organisationen samt det befintliga systemet för tandvårdssubvention för vuxna kan förbättras.

Utredningen ska även föreslå vem som bör ha det övergripande ansvaret för information om det statliga tandvårdsstödet. Sista dagen för utredningen är den 31 augusti. Kommittédirektiv 2014:28.

Beslutsoförmögna personers ställning i vård och socialtjänst

Den 30 september redovisas uppdraget där utredaren Lars-Erik Holm har i uppdrag att lämna förslag på ny reglering för att underlätta delaktighet eller självbestämmande inom vård eller forskning för personer som är beslutsoförmögna. Kommittédirektiv 2012:72.

Donationsutredningen Anders Milton leder utredningen om donations- och transplantationsfrågor. Utredningen ska föreslå hur svenskar på ett enklare sätt kan ta ställning i frågan om donation samt kartlägga behovet av ny lagstiftning.

Kommittédirektiv 2013:25.

Högspecialiserad vård

Utredaren Måns Rosén ska analysera om högspecialiserad vård ska koncentreras till ett fåtal platser runtom i landet. 

Sista dagen för utredningen är 25 november. Kommittédirektiv 2014:56.

Skönhetsutredningen

Utredningen som redovisas sista november har i uppdrag att stärka skyddet för den enskilde vid estetiska ingrepp som kräver medicinsk kompetens men som inte faller inom vare sig hälso- och sjukvård eller tandvård.

Utredaren Eva Nilsson Bångenholm ska bland annat ta ställning till vilka regler kring patientsäkerhet samt vilken hälso- och sjukvårdslagstiftning som bör gälla inom verksamheter med estetiska behandlingar eller ingrepp. Kommittédirektiv 2014:61.

 

Nämnda personer

Gabriel Wikström

Nationell samordnare Agenda 2030
Statskunskap och nationalekonomi (Uppsala uni., 2007-)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024