Om  
Per Bolund
Paula Bieler Eriksson
Roger Richthoff

Över hundra tidigare ledamöter har passerkort till riksdagen

114 tidigare riksdagsledamöter har fortfarande passerkort till riksdagen och flera arbetar i dag som lobbyister, rapporterar Dagens ETC. 

Foto: Melker Dahlstrand/Sveriges riksdag
Miranda Olsson

Även efter avslutat uppdrag kan riksdagsledamöter ha fortsatt tillgång till riksdagens lokaler. I Altingets genomgång för fyra år sedan hade över 800 tidigare riksdagsledamöter fortfarande passerkort. Nu är antalet betydligt färre, visar den genomgång som Dagens ETC gjort.

114 personer kommer i dag in i riksdagen trots att de inte längre har en plats i kammaren. Bland dessa finns exempelvis Miljöpartiets tidigare språkrör Per Bolund, FP-ledaren Lars Leijonborg och den tidigare talmannen Björn von Sydow. Även Ny demokratis tidigare riksdagspolitiker Dan Eriksson, som lämnade riksdagen 1994, har ett riksdagskort. 

Lobbyister i riksdagen

Ett tjugotal av de tidigare riksdagsledamöterna jobbar i dag med lobbying, enligt Dagens ETC. Till exempel kommer Liberalernas tidigare näringspolitiska talesperson Arman Teimouri fortfarande in i riksdagen. Han är i dag chef för politisk påverkan på spelbolaget Embracer Group. Tidigare moderata riksdagsledamöter som Erik Bengtzboe, Skattebetalarnas chefsekonom, och Olof Lavesson, kommunikationschef på Svenska postkodlotteriet, kommer också in.

Från Miljöpartier har den tidigare ministern Karolina Skog, i dag rådgivare inom bostadsförsörjningsfrågor, ett passerkort. Så även Socialdemokraternas förra näringsminister Ibrahim Baylan. 

SD:s tidigare riksdagsledamot Paula Bieler och den tidigare förvarspolitiska talesperson Roger Richtoff, som blev politisk vilde 2022, har också tillgång. 

Max Andersson på Skiftets satsning Klägget, som granskar och opinionsbildar om lobbyism, är kritisk till tillgången. 

– Det finns ingen annan arbetsplats i Sverige där folk får behålla passerkorten flera decennier e!er att de slutat. Syftet med korten är att partier ska kunna dra nytta av gamla ledamöter utan onödigt besvär med att hämta upp dem i porten. Korten är inte till för att hjälpa företag att tjäna pengar, säger han till Dagens ETC.

Utredning föreslog skärpning

Efter beslut av riksdagsstyrelsen tillsattes en utredning 2020 för att se över säkerhetsskyddet i riksdagen. Utredaren landade då i att de så kallade ”veterankorten” skulle tas bort. Men det har alltså inte hänt.

En parlamentarisk kommitté tillsattes förra året för att se över insynen i partiernas finansiering, men även behovet av transparenskrav när det gäller kontakter mellan politiska beslutsfattare och lobbyister.

Utredningen ska lämna sina förslag den 15 februari nästa år.

Nämnda personer

Per Bolund

Tidigare språkrör Miljöpartiet, miljö- och klimatminister, vice statsminister, riksdagsledamot
Fil. mag i biologi (Stockholms uni. och Stirling uni. i Skottland 1996), doktorandutbildning i systemekologi (Stockholms uni., 2000-2002)

Paula Bieler Eriksson

Fristående krönikör Altinget
Studerar på dietistprogrammet (Uppsala uni.)

Roger Richthoff

Tidigare riksdagsledamot (-)
Officer (Militärhögskolan)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00