Överblick: 8 miljarder till pandemiåtgärder och var tredje iva-patient avled

Nästan var tredje covidpatient på iva i Skåne och Gotland dör. FHM rekommenderar att alla över 65 tar fjärde dos. Ryskt spionage i Sverige blir allt vanligare enligt Säpo. Regeringen skjuter till 8 miljarder till pandemihantering i vårändringsbudget.

I regeringens nya vårändringsbudget satsas 1,2 miljarder på att äldre ska vaccineras med en fjärde dos.
I regeringens nya vårändringsbudget satsas 1,2 miljarder på att äldre ska vaccineras med en fjärde dos.Foto: Jessica Gow/TT

Uppdrag granskning har tillsammans med lokala redaktionerna på SVT granskat vården och hur den skiljer sig mellan regionerna. Granskningen visar att risken för att dö av covid-19 påverkas av vart du bor någonstans. 

– Man behöver verkligen fundera på vad det är för vård som man erbjuder i varje enskild region. Och man kanske ska vara lite mer enig i hur man försöker bedriva vården, säger Svenska intensivvårdsregistrets styrelseledamot Peter Nordlund till SVT.

I Jönköping dog 11,1 procent av de inlagda covidpatienterna på intensivvårdsavdelningen (iva), vilket gjorde Jönköping till den region där iva-patienter löpte minst risk att dö. I regionerna Gotland, Skåne och Västernorrland däremot så har över 30 procent av covidpatienterna på iva omkommit. 

Fjärde dos

Folkhälsomyndigheten (FHM) rekommenderar i ett nytt pressmeddelande en fjärde vaccindos för alla äldre i Sverige. FHM sänker dessutom den rekommenderade åldern. Nu uppmanas alla från 65 och äldre, samt personer med måttlig till allvarlig immunbrist att ta en påfyllnadsdos. 

– Målet är precis som tidigare att förhindra allvarlig sjukdom och död i covid-19. Eftersom vi fortfarande ser en betydande smittspridning både i Sverige och i andra länder i kombination med att vaccinskyddet nu börjar avta i denna grupp är det motiverat att erbjuda fler åldersgrupper en andra påfyllnadsdos, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell i ett pressmeddelande. 

Ryskt spionage ökar

SR rapporterar att Säkerhetspolisen ökat sitt arbete med att förhindra ryskt spionage. Enligt Säpo har ryskt spionage blivit vanligare i Sverige under senaste åren. Bland annat bedömer Säpo att var tredje rysk diplomat i Sverige troligtvis är en underrättelseofficer. 

Enligt Daniel Stenling, chef på kontraspionaget på Säpo ska det röra sig om underrättelsetjänsten GRU, utrikesunderrättelsetjänsten SRU och säkerhetstjänsten FSB. Dessa tre underrättelsetjänster ska framför allt spionera på Sverige enligt Säpo.

– Om det är en underrättelseofficer eller värvad spion, det försöker vi störa ut så mycket vi kan. Den andra delen, det är att ta reda på vad deras mål är, det vill säga vad vill de inhämta. Då försöker vi stärka det, eller att vi jobbar mer strukturerat med att hjälpa underrättelsemål så som företag, myndigheter individer med att bygga en bättre säkerhet kring sig, säger Daniel Stenling. 

Miljard till vaccin i vårbudgeten

Under en pressträff på morgonen presenterade finansministern Mikael Damberg och socialministern Lena Hallengren att regeringen vill avsätta 1,2 miljarder i vårändringsbudgeten till pandemiåtgärder. Detta för att täcka kostnaderna för en fjärde vaccindos till äldre och potentiellt påfyllnadsdos till yngre skriver TT

Totalt omfattas 8 miljarder av vårändringsbudgeten till att täcka kostnader för pandemin framöver. 5,8 miljarder ska täcka kostnader för sjuklöneersättning till företag. 

– Pandemin är inte över, men den har gått in i en annan fas. Fortfarande krävs satsningar för att hantera effekterna av två års pandemi, säger Lena Hallengren under en pressträff. 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024