Överblick: Åkesson (SD) polisanmäls och Postnord provar glesare utdelning

ÖVERBLICK. Åkesson (SD), på plats vid den grekisk-turkiska gränsen, polisanmäls för utdelning av flygblad med uppmaning om att Sverige är fullt signerat "svenska folket". Utdelning av post varannan dag blir verklighet i Lund. Arbetsförmedlares inställning påverkar arbetssökandes chans till jobb. Läs Altingets nyhetsöverblick.

Foto: Jonathan Othen/Sverigedemokraterna

Enligt Riksrevisionens granskning av Arbetsförmedlingen påverkas arbetssökandes chans till jobb av vilken handläggare de har. Det är stor skillnad i de enskilda handläggarnas inställning till olika arbetssätt eller insatser, skriver Dagens nyheter

– Jag tycker det här är rätt stora problem, säger Anton Ringström, utredare på Riksrevisionen, till DN.

Åkesson vid grekisk-turkiska gränsen – polisanmäls

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson är just nu vid den grekisk-turkiska gränsen och delar ut flygblad till flyktingar om att Sverige är fullt. Flygbladet är undertecknat med ”Svenska folket och Sverigedemokraterna”, vilket har lett till att en advokat nu polisanmäler Åkesson. Det rapporterar Aftonbladet.

– Det handlar om ett osant intygande, jag är en del av svenska folket och jag står inte bakom det som står angivet på flygbladen, säger advokat Behrang Eslami till Aftonbladet.

Även 2015 var Sverigedemokraterna vid EU:s yttre gränser och delade ut flygblad till flyktingar om att inte komma till Sverige.

Sveriges partier överens om stängd gräns

De flesta svenska partierna stödjer Grekland i att hålla gränsen fortsatt stängd mot Turkiet. Det rapporterar Svd.

– Om Grekland öppnar sin gräns så att det kommer in hundratusentals människor så blir det en situation som Grekland inte kan hantera. Det här är uppenbart organiserat från turkisk sida, säger Fredrik Malm (L), migrationspolitisk talesperson, till Svd.

Bara Vänsterpartiet och Miljöpartiet vill att migranter vid den grekisk-turkiska gränsen ska få komma in i EU.

– Det strider mot asylrätten att stänga gränsen på det här sättet, säger Christina Höj Larsen (V), migrationspolitisk talesperson.

Post varannan dag till hösten

Boende i stora delar av Lund och Kävlinge kommun kommer till hösten få sin post levererad varannan dag. Postnord ska genom pilotförsöket med varannandagsutdelning se hur det fungerar för att på sikt implementera glesare utdelning i hela landet. Det rapporterar Sveriges radio.

Postnords produktionschef Mathias Krümmel säger att valet av distrikt beror på att det omfattar både landsbygd, glesbygd och storstad.

– Det här är ett sätt att hantera den digitaliseringsresa vi befinner oss i med allt mindre post, och vi behöver testa, innan vi går i storskalig drift, säger Krümmel till SR.

Men kommunstyrelsens ordförande i Lund, Philip Sandberg (L), är kritisk till försöket.

– Jag har svårt att förstå varför vissa delar av Lund och vissa byar i kommunen ska ha den sämsta servicen i hela landet framöver. Kommer de då också få halva priset på porto till exempel? säger han.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024