Överblick: Åtgärdspaket för våld mot kvinnor och fel i hälften av Försäkringskassans beslut

Regeringens 40 punkter för att intensifiera arbetet mot mäns våld mot kvinnor presenteras i dag. C och SD kräver svar från Damberg. Och så har Förvaltningsrätten i Linköping ändrat hälften av Försäkringskassans överklagade beslut om assistansersättning till unga. 

– I dag presenterar regeringen åtgärder både för att få stopp på våldet här och nu, ge kvinnorna som drabbas stöd och skydd och arbeta förebyggande så att inga fler kvinnor blir slagna och inga män börjar slå, säger Märta Stenevi (MP) på pressträffen.
– I dag presenterar regeringen åtgärder både för att få stopp på våldet här och nu, ge kvinnorna som drabbas stöd och skydd och arbeta förebyggande så att inga fler kvinnor blir slagna och inga män börjar slå, säger Märta Stenevi (MP) på pressträffen.Foto: Pontus Lundahl/TT
Rebecka Prahl

Regeringen presenterar i dag ett åtgärdspaket med 40 punkter för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor.

– Så länge som en enda kvinna mördas av sin partner eller före detta partner har vi inte gjort tillräckligt. Ingen tonårstjej ska utsättas för våld av sin pojkvän, säger jämställdhetsminister Märta Stenevi (MP) under pressträffen.

Paketet är uppdelat i fyra delar. Den första handlar om det förebyggande arbetet mot våld, den andra delen om hur våldsutsatta kvinnor och barn ska få bättre skydd och stöd. Bland annat vill man se över finansieringen av kvinnojourerna för att säkra en långsiktig finansiering.

Det tredje området handlar om en effektivare brottsbekämpning. Regeringen lägger här fram förslag om skärpta straff, bland annat vill man ta bort böter som straff för sexköp.

– Straffen ska spegla brottens allvar, och här kommer ytterligare förslag i den riktningen. Mäns våld mot kvinnor ska aldrig accepteras, och rättsväsendet ska se strängt på dessa brott, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S). Regeringen ska också tillsätta en utredning för att skärpa våldsamma mäns rätt till umgänge med sina barn.

Det fjärde området handlar om att stärka kunskapen om mäns våld mot kvinnor.

C och SD kräver svar av Damberg

Centerpartiet och Sverigedemokraterna kräver en förklaring från Inrikesminister Mikael Damberg (S) efter SVT:s avslöjande om it-brister hos polisens avdelning NFC (Nationellt forensiskt centrum). På torsdag besöker Damberg justitieutskottet och förväntas ge en förklaring, rapporterar SVT.

Adam Marttinen, SD:s rättspolitiska talesperson menar att det är allvarliga uppgifter som framkommit.

”Vi förväntar oss att få svar kring vad regeringen tänker göra för att säkerställa ett fungerande NFC”, skriver han till SVT.

Fel i hälften av Försäkringskassans beslut

Förvaltningsrätten i Linköping har underkänt Försäkringskassans beslut i hälften av de domar som rör aktivitetsersättning till unga med en funktionsnedsättning, rapporterar Sveriges Radio.

Av de 135 beslut som överklagats senaste två åren i Östergötland, Sörmland, Vimmerby och Västervik, har domstolen ändrat 66 stycken.

– Det är en oerhört hög siffra. På Försäkringskassan borde man fundera på hur det står till med tillämpningen om man får 50 procents ändring i en domstol, säger Förvaltningsrättens chefsrådman Mats Edsgården till SVT.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024