Överblick: Andersson om mötet med talmannen och Cementa-beslut hänger löst

Magdalena Andersson (S) kommenterar dagens möte med talmannen. Riksrevisionen granskar regeringens budgetar. SD vill stoppa skadestånd till dömda. Beslut om Cementa hänger löst under övergångsregeringen.

Foto: Jessica Gow/TT
Josefin Lingström

När statsminister Stefan Löfven igår lämnade in sin avskedsansökan, började sonderingen efter en ny regeringen. I dag kommer riksdagens talman Andreas Norlén träffa alla partiledare för samtal, 20 minuter per parti. S-ledaren Magdalena Andersson var först ut och höll även en pressträff efteråt där Altingets reporter var på plats.

De flesta vet ju hur läget är och vad partierna tycker. Tycker du att det är nödvändigt att ha en sån här process med sonderingsuppdrag och talmansrundor. Skulle du inte kunna prata med Nooshi Dadgostar redan nu?

– Hur den här processen i riksdagen ser ut kommer jag verkligen inte lägga mig i utan där har jag full tilltro till talmannens bedömningar. Han har ju lyckats väl under den här mandatperioden, säger hon till Altinget.

Men du kommer inte att prata med Nooshi Dadgostar (V) innan du får ett sonderingsuppdrag? 

– Vilka jag pratar med och exakt när, det håller jag för mig själv.

Även talmannen kommer hålla en pressträff om dagens samtal vid 15.45 som du kan följa här.

Cementa-beslut kan dröja

Avgående statsministern leder nu en övergångsregering tills att en ny regering har röstats igenom. Det är oklart hur handlingsutrymmet ser ut för övergångsregeringen, något som kan påverka besluten om Cementas tillstånd. Bolaget behöver ett regeringsbeslut för kalkbrytningen på Gotland.

Cementa vill ha ett beslut från regeringen senast i mitten av november, för att cementen som görs i Slite inte ska börja sina. Under gårdagen sade Löfven att han nog måste konsultera juristerna i Regeringskansliet om handlingsutrymmet vad gäller Cementa och beslut, skriver TT/Aftonbladet.

Skadestånd till dömda

Sverigedemokraterna startar nu ett utskottsinitiativ om att skadestånd inte ska betalas ut till personer som dömts för brottet som föranledde frihetsberövande och skadestånd. Det skriver partiledare Jimmie Åkesson och rättspolitiska talespersonen Tobias Andersson på Expressen debatt i dag.

”När en dömd våldtäktsman erhåller nära en miljon kronor, efter att straffet justerats ned på grund av ålder, sticker det med rätta i ögonen på väldigt många människor. Vi är två av dem.”, skriver de. 

Granskar regeringen

Under pandemin har regeringen fått igenom 20 ändringsbudgetar. Processen kring en ändringsbudget går betydligt snabbare och sker utan att olika alternativ ställs mot varandra. Nu inleder Riksrevisionen en granskning av budgetarna för att se över om användningen av dem skett på ett ansvarsfullt sätt, meddelar myndigheten i ett pressmeddelande.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024