Överblick: Anderssons pekar ut riktningen för S och vaccinering av grupp går trögt

Ansvariga för stängda Römosseskolan startar ny friskola i annan stad. Nya partiledaren Magdalena Andersson (S) håller linjetal. Vaccinationen av yngre går trögt. Regeringen håller pressträff. Socialstyrelsen vill se andra åtgärder mot kriminalitet.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Josefin Lingström

Som ny partiledare för S håller Magdalena Andersson nu sitt första linjetal. Väntat tog hon tidigt upp gängkriminaliteten. Hon säger att hon vill fortsätta skärpa straffen och arbeta för att barn inte ska rekryteras till kriminalitet. Hon uppmanade också att partiet nu ska mobilisera sig för att motverka segregationen som gynnar gängkriminaliteten.

– Varenda socialdemokrat, vare sig om man är minister eller ersättare i en utbildningsnämnd, ska ställa sig samma fråga varje morgon. Vad blir nästa steg? Vad gör jag i dag för att bryta segregationen? För ingen av oss kan göra allt, men var och en kan alltid göra något, säger hon.

Hon tog också upp det ekonomiska biståndet. Vid a-kassa finns krav på att söka arbete och delta i insatser. Om man är arbetsför ska man bidra oavsett vilken form av ekonomiskt bistånd man får och Andersson vill därför att alla som får bistånd ska mötas av samma förväntan.

Får starta ny friskola

Nyligen stängdes Römosseskolan i Göteborg av Skolinspektionen på grund av bristande lämplighet i ägar- och ledningskretsen. Nu har de ansvariga för Römosseskolan nu startat en ny skolverksamhet i Rågsved i Stockholm med ett tre år gammalt tillstånd.

– Jag tycker det är så otroligt märkligt att man kan vara olämplig i Göteborg, men vara lämplig i Stockholm, säger Stockholms skolborgarråd Isabel Smedberg Palmqvist (L) till SR.

Färre barn till kriminalitet

Generaldirektören för Socialstyrelsen, Olivia Wigzell, skriver i dag på debattsidan på Svenska Dagbladet om att de förebyggande åtgärderna riskerar att glömmas bort i kampen mot kriminaliteten.

”Forskningen är entydig: goda uppväxt­villkor, god hälsa och möjlighet att klara skolan med godkända betyg bidrar till att minska risken för att en person ska börja begå brott.” Skriver hon.

Myndigheten har sammanställt en lista på åtgärder som de vill se för att förhindra att fler barn och unga dras in i kriminalitet. Bland annat fler fältarbetare i utsatta områden och bättre tillgång till insatser för barn med normbrytande beteende och risk för återfall i brott.

Segstartad vaccination

För tre veckor sedan startade vaccineringen mot covid-19 i åldersgruppen 12-15-åringar. Men hittills har i genomsnitt 35 procent av barnen i åldersgruppen fått sin första dos. I Västernorrland och Värmland har vaccinationen knappt inletts.

– Det har med Folkhälsomyndighetens prioriteringar att göra. En del regioner som kommit längre i arbetet fortsätter efter Folkhälsomyndighetens rekommendation om påfyllnadsdoser. Andra senarelägger vaccineringen av 12–15-åringar, säger Emma Spak, sektionschef för hälso- och sjukvård vid Sveriges kommuner och regioner, till Svd.

Utreder näringen

Klockan 14 håller kulturminister Amanda Lind (MP) en pressträff för att presentera en ny utredning om kulturella och kreativa näringar i landet. Då presenteras även vem som ska utreda frågan. Se den här.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024