Överblick: Apotekets vd går vidare och M-politiker öppnar för militär mot gängen

Moderat kommunalråd i Göteborg vill att militären ska stötta polisen i kampen mot gängen, Apotekets vd kliver över till Systembolaget och utredare föreslår stopp för försäljning av diesel och bensin år 2040.

Apotekets vd Ann Carlsson blir vd för Systembolaget, men tillträder först i januari nästa år.
Apotekets vd Ann Carlsson blir vd för Systembolaget, men tillträder först i januari nästa år.Foto: Tomas Oneborg/TT
Johanna Alskog

Kommunalrådet Hampus Magnusson (M) vill se över om militären kan stötta upp polisen i kampen mot grovt kriminella. Magnusson jämför gängen i Göteborg med en "regelrätt maffia", skriver Göteborgs-Posten/Omni.

– Gängen är vår tids inhemska terrorister och vi behöver ta till nya medel för att möta det, säger han till Göteborgs-Posten.

Motionen lades fram vid partiets västsvenska förbundsstämma i helgen och går vidare till höstens nationella Moderatstämma. 

Helgens skjutning och oroligheter Hjällbo vore enligt Magnusson en sådan händelse där militären skulle kunna stötta upp polisen.

Bensinstopp om 19 år

Utredaren Sven Hunhammar föreslår att fossila drivmedel ska vara utfasade i Sverige senast år 2040, enligt en debattartikel i Dagens nyheter. Hunhammar lämnar över sin utredning till regeringen i dag. Uppdraget har dels varit att föreslå ett årtal när fossila drivmedel ska vara utfasade, dels analysera förutsättningarna för att förbjuda försäljningen av nya bensin- och dieseldrivna personbilar i Sverige och EU.

Ett svenskt förbud mot nya bensin- och dieseldrivna personbilar strider mot EU:s regelverk och är därmed svårt att införa skriver Hunhammar och föreslår att riksdagen sätter ett mål om endast nollutsläppsfordon i nybilsförsäljningen av personbilar 2030, det vill säga ett fordon som inte har några koldioxidutsläpp vid körning.

Coronalättnader men skärpta råd i norr

I dag lättar coronarestriktionerna något, bland annat höjs deltagarantalet på arrangemang inomhus och utomhus. 

– Det största är att vi nu tillåter lite mer publik på olika typer av arrangemang som fotbollsmatcher, teater och biosalonger. Och sen öppnar vi upp så att barn och unga får möjlighet att åka på läger på sommaren, säger Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten till Sveriges radio.

Men i Norrbotten är smittspridningen fortfarande är hög och där gäller Region Norrbottens skärpta råd till den 13 juni, bland annat att avstå alla resor inom och utom länet som inte är absolut nödvändiga.

Från ett statligt bolag till ett annat

Systembolagets styrelse, under ledning av ordförande Göran Hägglund, har utsett en ny vd som ska efterträda Magdalena Gerger. Det är Apotekets vd Ann Carlsson som tar över vd-uppdraget efter Gerger.

– Under rekryteringsprocessen har vi sökt efter en chef och ledare som både behärskar de affärsmässiga utmaningarna och har förståelse för den speciella samhällsfunktion som Systembolaget har. Jag är säker på att Ann Carlsson är rätt person fortsätta utveckla Systembolaget i framtiden, säger Göran Hägglund, styrelseordförande för Systembolaget, i ett pressmeddelande.

Carlsson tillträder först den 22 januari år 2022. Gerger slutar på egen begäran efter att ha varit chef för Systembolaget i tolv år. Ann Carlsson har varit vd för Apoteket sedan år 2010.

Carlsson är även styrelseledamot i ett annat statligt bolag: Vattenfall.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024