Överblick: Besked om Oskarshamn, höjd militär beredskap och glatt för M och V

Stora skillnader i vaccinationsgrad över landet. Försvarsmakten höjer beredskap i samband med rysk övning. M snor frågor från S och Dadgostar rusar. Och så vill moderat regiontopp avveckla statens ägande i krisande SAS. Läs Altingets nyhetsöverblick.

Aktuella mätningar ger skäl till glädje för både Ulf Kristersson (M) och Nooshi Dadgostar (V). 
Aktuella mätningar ger skäl till glädje för både Ulf Kristersson (M) och Nooshi Dadgostar (V). Foto: Jessica Gow/TT, Björn Larsson Rosvall/TT
Sanna Rayman

Regeringen signalerar nu grönt ljus för mellanlagringen i Oskarshamn (Clab), rapporterar Omni/TT. 

– Regeringen har i dag beslutat att tillåta en kapacitetsökning i Clab. Det är för att vi då kan undvika att kärnkraften får stänga ner 2024, säger Per Bolund till TT.

Trycket i frågan har varit högt under veckan. I går skrev socialdemokraterna Andreas Erlandsson och Laila Naraghi på DN Debatt och kritiserade miljöministern för att konsekvent ha ”ignorerat Oskarshamns kommun” och menade att Oskarshamns kommun inte villkorslöst ställer upp på att enbart öka kapaciteten i Clab, utan krävde att en ökning måste ”gå hand i hand med beslut om slutförvaring”.

Och här på Altinget kritiserar Moderaternas Alexandra Anstrell Bolund för senfärdighet och skriver att ”Vi behöver få ett samlat beslut om slutförvarssystemet nu”.

I och med dagens besked köper regeringen sig lite tid i frågan om slutförvar, där besked ännu inte har givits. 

Stora vaccinationsklyftor över landet

Skillnaderna i vaccinationstäckning är stora över landet och det är i synnerhet i kommuner och stadsdelar med många utrikesfödda som vaccinationsgraden ligger lågt, rapporterar Aftonbladet. 

Totalt sett är vaccinationsgraden i Sverige drygt 80 procent av den vuxna befolkningen. Bäst till ligger Värmland, där kommunen Hammarö sticker ut med en vaccinationsgrad på över 90 procent. 

Bottenkommunerna återfinns framför allt i Stockholms län samt i Skåne. Här ger Aftonbladet exempel som Botkyrka, där endast 61,8 procent har tagit sin första spruta.

– I många fall sammanfaller områden med låg vaccinationstäckning med de områden där fler, tidigt under pandemin, drabbades av allvarlig sjukdom och dödsfall, säger Magnus Thyberg, vaccinsamordnare i Region Stockholm, i ett pressmeddelande.

Höjd militär beredskap i södra Sverige

Dagens Nyheter rapporterar att Försvarsmakten har höjt den militära beredskapen på Gotland samt i södra Sverige. Anpassningen hänger samman med en rysk stormanöver – Zapad 21 (Väst 21) – en övning som hålls vart fjärde år och som har ökat i storlek. Ett annat skäl är en mer generell risk för incidenter när aktiviteten och närvaron i området ökar.

– Vi måste öka precisionen i vår lägesuppfattning. Inför Zapad ökar mängden ryska stridskrafter och vi utgår från att Nato kommer att öka sin närvaro och aktivitet i närområdet. Då finns det alltid risk för incidenter, säger Försvarsmaktens insatschef generallöjtnant Michael Claesson, till DN.

Glada siffror för Moderaterna och Vänsterpartiet

Omni skriver att Moderaterna nu äger lika många sakfrågor som Socialdemokraterna, enligt en ny mätning från Novus.
M har högst förtroende på områdena Lag och ordning, jobb, landets ekonomi samt energi, medan S fortsatt äger frågorna sjukvård, skola, äldreomsorg och pensioner. Det innebär ett skifte sedan juni, då S ägde sex frågor och M bara två.

I en annan mätning från DN/Ipsos ses V-ledaren Nooshi Dadgostar rusa i opinionen. 27 procent har förtroende för Dadgostar, att jämföra med elva procent i februari.

Avveckla statens ägande i SAS, manar moderat

Undvik risken att SAS blir en gökunge som äter upp skattebetalarnas pengar och se till att avveckla det statliga ägandet i bolaget. Det skriver Kristoffer Tamsons, vice grupp­ledare och moderat trafikregionråd i Region Stockholm på DN Debatt i dag.

”Totalt har SAS erhållit krisstöd om 8 miljarder kronor enkom från den svenska regeringen”, skriver Tamsons, som räknat ut att de svenska skattebetalarnas subventionerar SAS med ungefär 270 kronor per resa under ett helår.

Tamsons jämför också med pengar till kollektivtrafiken, som kompenserats med runt 3.50 kronor per resa. Tamsons menar också att SAS problem börjat långt innan pandemin och knappast har utsikter att sluta med den heller.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024