Överblick: Björn Söder ska leda Sverige i OSSE och ny koalition tar styret i Stockholm

Talmannen tror på statsministeromröstning på måndag. Styret i Stockholms stad presenteras. Björn Söder (SD) föreslås som ordförande för svenska delegationen i OSSE. 

Björn Söder har varit ledamot för den svenska delegationen i OSSE sedan 2014 och till Expressen säger han att han vill fortsätta på samma linje som bedrivits hittills.
Björn Söder har varit ledamot för den svenska delegationen i OSSE sedan 2014 och till Expressen säger han att han vill fortsätta på samma linje som bedrivits hittills.Foto: Tim Aro/TT
Rebecka Prahl

Björn Söder (SD) fick inte talmansposten, men kan få ett annat toppjobb. Vid lunchtid på torsdagen väntas han väljas till ordförande för den svenska delegationen i OSSE, avslöjar tidskriften Expo

Till Expressen bekräftar Söder att han föreslagits som ordförande.  

– Det är ett hedervärt uppdrag. Jag har lång erfarenhet av att ha suttit i delegationen i åtta år. Jag har god erfarenhet av hur arbetet går till. 
 
Patrik Oksanen, tankesmedjan Frivärld specialiserad på försvars- och säkerhetsfrågor, säger till Expo att valet kan ”skada den svenska delegationens anseende”. 

– Sverige har en lång tradition att hålla en hög fana i frågor om mänskliga rättigheter, mediefrihet och arbetet mot desinformation. Det är inte direkt frågor man förknippar Björn Söder med att arbeta för.

Statministeromröstning på måndag

Talmannen Anderas Norlén är hoppfull att Ulf Kristersson kommer kunna presentera ett regeringsunderlag under morgondagen. M-ledaren bad i går om längre tid för att ”reda ut detaljer”. 

– Jag tror att allt kommer att klarna i morgon. Vi planerar för en statsministeromröstning på måndag, säger Norlén i SVT:s Morgonstudion enligt Omni.

Samtidigt rapporterar Expressen att L-ledaren Johan Pehrson inte vill lova att han kommer ge sitt stöd till Kristersson i en statsministeromröstning. 

– Jag hoppas jag kan nå dit, säger han till tidningen. 

Stockholmsstyren klara 

Efter en månads förhandlingar är det nu klart att S, V och MP ska styra Stockholms stad. Klockan 11 kallar partierna till pressträff för att presentera det nya styret och den politiska inriktningen för de kommande åren, skriver man i ett pressmeddelande.  

Den nya konstellationen, som tar över efter det tidigare blågröna samarbetet, samlar majoritet.  

Också i regionen börjar ett styre formas. Källor till Svenska dagbladet uppger att S, C och MP har nått en uppgörelse. Och enligt tidningen ska den nya koalitionen också vara nära ett politiskt reformavtal med Vänsterpartiet. Det som återstår är partiernas interna processer.

Ministermöte i Prag

Arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark deltar under dagen på ett informellt ministermöte i Prag. EU:s arbetsmarknads- och socialministrar träffas för att diskutera sysselsättning, socialpolitik, hälso- och sjukvård samt konsumentfrågor. 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024