Överblick: Blixtevakuering i Kabul och terminsstart för skoldebatten

All svensk ambassadpersonal har evakuerats från Kabul. Smittspridningen är hög inför skolstarten, lärarförbund vill se fler vaccinerade barn. Och så har skoldebatten kickstartats av Gunnar Hökmark (M). 

Utrikesminister Ann Linde (S).
Utrikesminister Ann Linde (S).Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Den afghanska flaggan har tagits ned i presidentpalatset i Kabul och presidenten Ashraf Ghani lämnade på måndagskvällen landet. På söndagseftermiddagen kallade svenska regeringen till presskonferens och meddelade att all utsänd personal skulle evakueras ur landet senast i dag, måndag. Under morgonen har utrikesminister Ann Linde meddelat (S) vid ytterligare en pressträff att all utsänd svensk personal, totalt 19 personer, har evakuerats från Kabul till Doha i Qatar. 

Regeringen arbetar också för att evakuera lokalanställda, vilket dock försvåras av att alla kommersiella flyg från Kabuls flygplats har stoppats. Det rapporteras också om tumult och skottlossning vid flygplatsen, enligt bland andra Expressen och Sveriges Radio

Oro för smittspridning i skolan

Smittspridningen är i nuläget tio gånger högre än vad Folkhälsomyndigheten beräknade i sina "värsta-scenarier" för hösten, som presenterades i början av juli, vilket DN rapporterade nyligen. 

Samtidigt står skoluppropen för dörren och inför skolstarten pläderade Lärarnas riksförbunds Åsa Fahlén i Sveriges Radio i dag för att barn från tolv år ska vaccineras för att minska risken för smittspridning. Folkhälsomyndigheten utreder frågan, men har ännu inte lämnat något besked. 

Terminsstart för skoldebatten

Attackera inte bra skolor, utan kom hellre överens om att de dåliga inte ska få fortsätta, skrev Gunnar Hökmark (M) på DN Debatt i helgen och kickstartade höstens skoldebatt. Hökmark argumenterar i sin text för hur man bäst bör hantera den situation som uppstår när en dålig skola förlorar sitt tillstånd och föreslog tre modeller. Att de elever som står utan skola fördelas ut till närliggande skolor, att friskolor med gott rykte erbjuds att ta över eller att friskoleaktörer erbjuds en snabb nyetablering.

Artikeln gav omedelbart upphov till debatt och kritik, inte minst i de skoldiskuterande delarna av sociala medier, medan andra skoldebattörer i stället riktade kritik mot DN för att ha utelämnat att Hökmark, utöver sitt M-engagemang, också är konsult i PR-branschen. Höstens skoldebatt får därmed anses ha haft sin terminsstart.  


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024