Överblick: Budgetkritik mot kommunstöd och uppror i Bränsleupproret

Budgetkritik för otillräckligt stöd till kommuner och regioner. Inflationsvarning och stabilitetsvarning för Sveriges ekonomi. Skatteverkets salva mot bidrag till ideell läxhjälp. Uppror inom Bränsleupproret.

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) presenterade budgeten under tisdagen. 
Finansminister Elisabeth Svantesson (M) presenterade budgeten under tisdagen. Foto: Pontus Lundahl/TT
Anders Gustafsson

Det generella stödet till kommuner och regioner som presenterades i budgeten räcker inte, menar kritiker som Sveriges kommuner och regioner (SKR). De sex miljarder kronorna i förstärkning av bidraget ska enligt finansminister Elisabeth Svantesson (M) minska risken för att en hög inflation leder till neddragningar i välfärden.

När Altingets reporter frågar SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog om man kan förvänta sig nedskärningar, så svarar hon:

– Ja, men kanske inte genom att man säger upp folk utan snarare genom att inte återbesätta när folk slutar.

Orosmoln på ekonomihimlen

Inflationen är på väg upp i elva procent, enligt SEB. TT/Expressen uppger att Riksbanken förväntas höja styrräntan till 2,75 procent i februari 2023. Bankens ekonomer förutspår en minustillväxt på 1,5 procent för Sveriges BNP nästa år. Det är en mer pessimistisk bedömning än den de gjorde i augusti, då de trodde på nolltillväxt. 

SvD/TT skriver att Riksbanken i årets andra stabilitetsrapport varnar för ökade risker i det finansiella systemet. Detta gäller inte minst bankernas exponering mot fastighetsbolag med hög skuldsättning. Det gäller också hushållens höga skuldsättning. ”Tillväxtutsikterna i Sverige och omvärlden har försämrats och riskerna för den finansiella stabiliteten har ökat”, är Riksbankens krassa budskap.

Uppror i uppror

Samtidigt som kritiken haglar mot regeringens budget på miljö- och klimatområdet, så bubblar missnöjet i Facebookgruppen ”Bränsleupproret”. Med det lagda budgetförslaget blir bensinen 14 öre billigare vid pump, att ställas mot löften i storleksordningen mellan fem och tio kronor litern under valrörelsen.

– Det är besvikelse, det är politikerförakt. Det är intensiva känslor som kommer upp, säger gruppens talesperson Peder Blohm Bokenhielm till SR Ekot.

Han säger också att det kan bli tal om att bilda ett nytt parti. Gruppen har runt en halv miljon medlemmar.

Bakbundna 

Efter Altingets avslöjande om att Skolverket polisanmält fusk inom ideell läxhjälp, har Expressen gjort en fördjupande uppföljning. Skatteverket larmar om att de är bakbundna av lagstiftningen och inte kan larma även om de misstänker bedrägerier. 

– Provocerande, föreningar används som brottsverktyg, säger Susanne Howard, samordnare på Skatteverket. 

Bostadsbyggandet minskar 

I en mörk prognos spår Handelsbanken att bostadsbyggandet kommer att minska med 40 procent, jämfört med toppen 2021. Centralbanker har tvingats höja räntan till följd av den hög inflationen och den uppåtgående löne-prisspiralen.

– Vi bedömer att fastighetsvärden och bostadspriser faller med 15 respektive 20 procent, säger Handelsbankens chefsekonom Christina Nyman i ett pressmeddelande. Det bidrar till ett betydande ras i bygginvesteringarna, även om fokus på energieffektivisering förblir stort. 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024