Överblick: Budgetturer fortsätter och inflationstakten historisk

Regeringen kontrar efter finansutskottets blockering. Inflationstakten den högsta på 30 år. Ordningsvakter föreslås få fler befogenheter. Miljöprövningsutredningens slutbetänkande landar i dag.  

Foto: Anders Wiklund/TT
Sanna Rayman

Turerna kring budget och pensionsöverenskommelser fortsätter sedan finansutskottet i går meddelade att man inte ville bistå regeringen med att snabbtransportera den nya pensionsuppgörelse som S gjort med C, V och MP till riksdagen. I stället blockerades uppgörelsen av utskottet, där den borgerliga majoriteten föredrar sina egna pensionsförslag.

Nu rapporterar Expressen att regeringen planerar att lägga fram en extra ändringsbudget innan sommaren, om oppositionen fortsätter att blockera den nya pensionsuppgörelsen mellan S C, V och MP.

Historiskt hög inflationstakt

Inflationstakten är just nu 7,2 procent, vilket är det högsta sedan december 1991, skriver SCB i ett pressmeddelande. En bidragande orsak är ökande livsmedelspriser, exempelvis på kött, mjölk, ost och ägg. Även kläder, restaurangbesök och hotellvistelser har ökat i pris.

Uppgången i inflationen är ”otroligt mycket högre än vad någon hade föreställt sig för ett halvår sedan”, säger Kristina Lagerström, SVT:s ekonomikommentator, som även bedömer att inflationen riskeraratt leda till kraftiga räntehöjningar och högre boräntor. Flera storbanker har under förmiddagen reagerat på utfallet, skriver Omni.

Fler ordningsvakter får ökade befogenheter

Sveriges Lov 3-områden, alltså områden där ordningsvakter patrullerar, ökade med drygt 19 procent mellan 2016 och 2021. Det skriver Göteborgs-Posten, som också rapporterar om ett aktuellt betänkande där ordningsvakter föreslås få utökade befogenheter, exempelvis kroppsvisitation, samt tillgång till vissa kanaler i polisens kommunikationssystem Rakel.

Samtidigt föreslås skärpta kontroller när ordningsvakter anställs och längre utbildning, detta för att motverka att gängkriminella tar sig in i branschen.

Det senare har hänt många gånger under de senaste åren, rapporterar GP, som bland annat listar tolv fall där tillståndet att arbeta som ordningsvakt i region Väst har dragits in. I fallen handlar det exempelvis om att ordningsvakter har haft kopplingar till gängkriminella, eller vakter som själva har brutit mot lagen. 

Annat i dag

Miljöprövningsutredningen överlämnar 11.30 sitt slutbetänkande till klimat- och miljöminister Annika Strandhäll. Utredningen har haft i uppgift att skapa förutsättningar för att uppnå en modernare och mer effektiv miljöprövning. Pressträffen kan ses här.

Kulturminister Jeanette Gustafsdotter håller högnivåmöte med filmbranschen för dialog om läget och potentiella utmaningar för svensk film. Mötet är en del av den nya filmpolitik som infördes för fem år sedan.

Försvarsminister Peter Hultqvist reser i dag till Oslo där han i två dagar deltar i möte med länder som ingår i försvarssamarbetet Joint Expeditionary Force (JEF), ett samarbete mellan tio länder i norra Europa. Diskuteras ska bland annat den säkerhetspolitiska situationen med anledning av Rysslands krig mot Ukraina samt Sveriges och Finlands ansökningar om Natomedlemskap.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024