Överblick: Busch i polisförhör och distansutbildning hävs

Nära hälften av alla fjärdeklassare utsätts för sexuella trakasserier. I dag avgör Centerpartiet framtida politiskt samarbete och Ebba Busch (KD) förhörs av polis. Krav på distansundervisning hävs från 1 juni. Läs Altingets nyhetsöverblick.

KD-ledaren Ebba Busch är anklagad för förtal.
KD-ledaren Ebba Busch är anklagad för förtal.Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT
Marie Lundahl

Från och med 1 juni tas rekommendationerna om distansutbildning vid universitet och övrig distansutbildning för vuxna bort.

– Landets universitet och högskolor har bedrivit majoriteten av utbildningen på distans under ett år. Det har varit utmanande men nödvändigt, säger Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning, på en pressträff.

Utbildning ska delvis kunna börja bedrivas i vanliga lokaler igen, i linje med de rekommendationer som finns.

Ödesbeslut för Centerpartiet

I dag beslutar Centerpartiets förtroenderåd om ”Framtidsagenda 2030”. Partiledare Annie Lööf vill leda partiet i ett brett samarbete i mitten utan SD och V. Men enligt en undersökning från SvD/Sifo är väljarna splittrade i frågan, rapporterar SvD.

”Men vad blir vägen framåt för ett parti som säger nej till både höger och vänster” skriver DN.

Annie Lööf själv ser en öppning om M inte söker stöd från SD.

– Det finns stora möjligheter i mitten om bara S och M kan släppa sin rivalitet som man gjort i många andra länder och göra upp för Sveriges bästa, säger hon till DN.

Fjärdeklassare utsatta för sexuella trakasserier

Nära hälften av de barn som går i fjärde klass utsätts för sexuella trakasserier av barn i samma ålder. Det visar en studie med 1 000 fjärdeklassare bosatta i Västsverige, rapporterar SR.

– Vi hade inte förväntat oss så höga siffror, men det belyser verkligen vikten av mer forskning, säger Andrea Valik, forskare från Falkenberg.

Den västsvenska studien ingår i ett forskningsprojekt där sexuella trakasserier mellan elever på mellanstadiet undersöks.

Ebba Busch förhörs

I dag förhörs Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch av polis. Hon blir samtidigt delgiven misstanke om brott. Det rapporterar Aftonbladet.

Anledningen är den pågående hustvist som Busch är inblandad i. Hon har uttalat sig om motpartens juridiska ombud Johann Binninge, och att han är dömd för ett allvarligt brott. Detta ledde till att Busch själv blev anklagad för förtal.

– Det värsta är att hon gör så här mot ett motpartsbud i en pågående rättsprocess, säger Johann Binninge.

Nämnda personer

Ebba Busch

Partiledare Kristdemokraterna, energi- och näringsminister, vice statsminister
Studier i freds- och konfliktforskning (Uppsala uni.)

Annie Lööf

Tidigare partiledare Centerpartiet, före detta riksdagsledamot och näringsminister
Jur. kand (Lunds uni., 2011)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024