Överblick: Busch sätter press på Lööf och utsläppare vill skärpa klimatavtal

Ebba Busch till Annie Lööf: ”Valet är ditt”. Jomshof (SD) om förbud mot muslimska friskolor. Största utsläpparna vill se koldioxidskatt. Majoriteten med bröstcancer felbehandlade. Covidintyg på partikongress. 

Foto: Jessica Gow/TT
Axel Hyttnäs Telin

De tio mest utsläppande företagen i Sverige välkomnar det klimatavtal som tecknades i Glasgow, enligt en SVT-enkät. Men flera av de svarande vill se ett tuffare avtal och en global koldioxidskatt.

– Det är en av de viktigaste bitarna nu, att skapa de marknadskrafter som driver på den här omställningen, säger LKAB:s vd Jan Moström till SVT.

– I kampen mot klimatkrisen hade man önskat att man kunde satt ner foten och gjort det än tydligare vad målsättningen är och var vi måste vara på vägen dit, säger Åsa Håkansson, näringspolitisk expert på Preem.

Jomshof: ”Islam är en dålig religion”

Sverigedemokraternas skolpolitiska talesperson Richard Jomshof vill förbjuda muslimska friskolor, men inte judiska och kristna. I en intervju i Göteborgs-Posten berättar han om varför.

– Problemet är islam. Islam är en dålig religion. Det går inte att argumentera för att den är lika bra som kristendomen. Då har man inte koll. Det är bara att jämföra vår del av världen med den muslimska, säger Jomshof till GP.

Han säger också att islam inte är jämförbar med kristendomen som religion.

– Hade den varit så bra som vissa hävdar hade den muslimska världen varit ett föredöme när det gäller demokrati, åsiktsfrihet, yttrandefrihet och jämställdhet. 

Busch till Lööf: ”Valet är ditt”

I en debattartikel publicerad i Expressen skriver Ebba Busch (KD) om onsdagens budgetvotering.

Busch menar att Centerpartiet borde ha svårt att acceptera den vänsterpolitik som kommer i och med Anderssons förhandlingar med V.

Kristdemokraternas partiledare argumenterar för att högerns budgetförslag skapar drivkrafter för att anställa och ta arbete, att den innebär fler vårdplatser och att skatten för pensionärer sänks.

”Valet är ditt Annie Lööf. Det står mellan den rödgröna röran du trasslat in dig i eller en ny, borgerlig kurs för Sverige”, skriver Busch.

Sex av tio med bröstcancer blir felbehandlade

Med läkemedel kan de med obotlig spridd bröstcancer leva flera år längre. Läkemedel med CDK-hämmare rekommenderas i det nationella vårdprogrammet, men enligt en Pfizer-granskning erbjuds endast 40 procent den typen av medicin.

- Så får det absolut inte vara, har man godkänt ett läkemedel i Sverige ska det komma alla patienter till godo. Det här är en fråga om liv och död, säger Susanne Dieroff Hay, ordförande Bröstcancerförbundet, till TV4.

Dessutom varierar det i landet. I region norr får endast 15 procent den typen av behandling.

Covidintyg på SD:s partikongress

Under Sverigedemokraternas landsdagar i Karlstad kommer covidintyg att krävas för att släppas in, skriver partiet i ett mejl till TT.

Ett vaccinationsbevis, ett bevis på tillfrisknande eller ett max 48 timmar gammalt negativt testresultat är det som räknas som intyg. Känner man sig sjuk eller har symtom ska man stanna hemma.

Folkhälsomyndighetens krav på vaccinationsbevis vid offentliga tillställningar inomhus, med fler än 100 deltagare, träder i kraft den 1 december.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024