Överblick: Busch vill ha kärnkraftsfest och Skatteverket önskar hårdhandskar

Tidigare boosterdos och snara lättnader, lovar Tegnell. Bup-stöd får kritik i regionerna. Ebba Busch (KD) vill ha marknadsdriven kärnkraft. Och så efterfrågar Skatteverket en vassare verktygslåda mot brottslighet. 

Foto: Jessica Gow/TT
Sanna Rayman

Att Sverige brister i kontrollen av människors identitet samt upprätthåller en omfattande sekretess mellan myndigheter krattar manegen för såväl grov brottslighet som bidragsfusk. Det säger Skatteverkets generaldirektör Katrin Westling Palm i en intervju i DN.

– Svenska myndigheter sitter på en guldgruva, men vi får bara borra i den med plaströr, säger hon och efterfrågar hårdhandskar i form av biometrisk id-kontroll och AI-teknik. 

Sekretessfrågan lyftes också som central i byggbranschens Byggmarknadskommission, som Altinget nyligen rapporterade om. ”En grundbult för att det andra ska fungera”, sade tidigare bostadsminister Stefan Attefall, som lett arbetet, till Altinget då.

Problemet är inte nytt, sex statliga utredningar och två bokstavsutredningar har berört ärendet. I augusti 2021 tillsatte regeringen en bokstavsutredning som också ska föreslå författningsändringar. Den ska slutredovisas senast den 30 juni i år.

KD vill ha kärnkraftsfest

I DN:s partiledarintervju med KD-ledaren Ebba Busch idag menar hon att med rätt politik bör tillståndsprocesserna för ny kärnkraft kunna kortas till inom fem år. Hon menar att utgångspunkten är att ny kärnkraft ska vara marknadsdriven samt byggas utan en statlig krona samt att problemet i dag är att politiken signalerar osäkerhet till marknaden.

– Det är klart att ingen vågar komma till den festen om man inte blir inbjuden, säger Busch.

Tidigare boosterdos och lättnader vankas

Folkhälsomyndigheten tidigarelägger tidpunkten vid vilken man kan ta den tredje sprutan, alltså påfyllnadsdosen av vaccin mot covid-19. Det meddelade myndigheten i ett pressmeddelande på måndagskvällen. 

Beskedet innebär att tidsintervallet mellan dos två och tre nu kortas från fem till tre månader. För GP utvecklar Tegnell skälet till beslutet med att det finns ledig vaccinationskapacitet ute i regionerna nu.

– En del regioner har börjat signalera att de har lediga tider, och då ville vi få in fler i systemet, säger Tegnell. 

Även andra besked dök upp på måndagskvällen. Till Expressen-TV sade Tegnell i en telefonintervju att han tror att covid-19 kan klassas om så att den inte längre betraktas som samhällsfarlig sjukdom ”relativt snart”. Till GP sade han också att det fortfarande är en målsättning att merparten restriktionerna ska tas bort den 9 februari. 

Stöd till Bup kan stjälpa mer än hjälpa

I en granskning av barn- och ungdomspsykiatrin, Bup, har SR/Ekot under de senaste dagarna visat att alltför många barn får vänta länge på vård. Exempelvis har Bup anmälts över 200 gånger samt kritiserats över 40 gånger av Ivo för detta under de senaste fem åren.

Granskningen har även gett vid handen att barn- och ungdomspsykiatrin är kraftigt underbemannad. Personal saknas enligt SR i 20 av 21 regioner och verksamheternas chefer uppger ett rekryteringsbehov på över 300 personer. Personalunderskottet beror både på brist på utbildad personal och på svaga ekonomiska resurser.

Pengar har skjutits till, men enligt kritiker i regionerna menar stödens utformning stjälpa mer än de hjälper, då delar av statsbidragen är prestationsbaserade och går till verksamheter som redan har lyckats uppfylla vårdgarantin. Socialminister Lena Hallengren (S) menar dock att både generella och prestationsbaserade bidrag behövs.

– Det handlar om att göra både och, att både uppmärksamma dem som hela tiden gör förbättringar för att öka tillgängligheten. Men de generella statsbidragen har ju också ökat, säger hon till SR.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024