Överblick: C får halverat väljarstöd och festande ungdomar blev ovetandes medlemmar i MUF

Stödet för Centerpartiet har halverats. Förslag vill stoppa privata vårdgivare från att driva apotek. Ungdomar blev medlem i MUF utan att veta om det. Ännu fler kan få göra värnplikt.

Foto: Fredrik Persson/TT
Josefin Lingström

Enligt den senaste mätningen från DN/Ipsos har Centerpartiets väljarstöd halverats på ett år och ligger nu på 5 procent. Det är den lägsta noteringen på sju år. Väljarströmmar har gått från C till alla partier utom Kristdemokraterna. Men flest har gått från C till S.

– Nästan var femte väljare som röstade på Centerpartiet 2018 uppger i majmätningen att de skulle rösta på Socialdemokraterna, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos, till DN.

Ska inte få driva apotek

Under morgonen presenterades den statliga Treklöverutredningen vid en pressträff. Där föreslås det att privata vårdgivare inte ska kunna driva apotek eller ha inflytande över apotek. Det skulle även gälla veterinärer. Syftet är att minska risken för överförskrivning av läkemedel.

Blev medlem utan vetskap

Festande ungdomar i Växjö har blivit medlemmar i det lokala moderata ungdomspartiet MUF, utan att veta om det. På väg hem från krogen har ungdomarna swishat 40 kronor till förbundet och fått en kopp kaffe, utan att förstå att det var medlemsavgiften de betalat för, skriver Smålandsposten.

Därmed har ungdomarna medlemskap för ett helt år i MUF. Anton Olsson, distriktsordförande i MUF Kronoberg, säger att de ska se över så att det blir tydligare i samtalen.

– Vi ska vara tydliga i vår kommunikation, att vårt medlemskap kostar 40 kronor och att vi bjuder på kaffet. Det är kanske något som de inte hade koll på, men det ska vi åtgärda.

Fler kan få rycka in

Fler kommer sannolikt få rycka in och göra värnplikt i framtiden. Drygt 5800 ryckte in ifjol, och det finns beslut om att antalet ska öka till 8000 årligen från 2025. Men även om behovet ökar, är det oklart hur det ska gå till.

– Det är rimligt att det sker ytterligare uttag men det finns inga sådana beslut fattade exakt hur organisationen ska utformas och därmed inte heller hur mycket personal som kommer att krävas, säger Michael Claesson, insatschef vid Försvarsmakten, till SVT.  


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024