Överblick: Coronadokumenten pressar regeringen och mer skoltid får kritik

Regeringen backar om coronadokument, skolministern får facklig kritik för förslag om utökad skoltid och kommun mörkar rekrytering av toppchef – handlingar försvunna.

Skolministerns förslag om fler studietimmar i grundskolan möts inte med varma famnen av facket.
Skolministerns förslag om fler studietimmar i grundskolan möts inte med varma famnen av facket.Foto: Robin Ek/TT
Johanna Alskog

Regeringens har fått hård kritik för sin ovilja att lämna fullständiga handlingar till Coronakommissionen. Nu har regeringen gett efter i dragkampen, skriver TT/Expressen och ger kommissionen tillgång till ”sammanställningar” om vad som skett på de hundratals möten som hållits. Privata mötesanteckningar av enskilda tjänsteman har dock inte lämnats över.

Beskedet från regeringen är fortsatt att det inte finns protokoll eller formella mötesanteckningar.

Svd:s ledarskribent Peter Wennblad skriver om handlingar, så kallade annoterade dagordningar eller dagordningar med kommentarer, som en källa i Regeringskansliet har läckt till honom. Handlingar som Coronakommissionen alltså inte heller har fått ta del av.

Kritik mot fler skoltimmar

På fredagsförmiddagen presenterade skolminister Lina Axelsson Kihlblom (S) ett förslag om utökad lovskola och möjlighet till två timmars utökad studietid två timmar per vecka för elever i mellan- och högstadiet. Lagändringar som ska träda i kraft från och med höstterminen, enligt det lagförslag som regeringen tagit fram. Men förslaget får kritik från fackligt håll.

– Vi vet att det finns en stor lärarbrist i dag. Det kan låta bra att eleverna får mer tid men frågan är vem som ska undervisa de här eleverna, säger Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas riksförbund, till TT/Expressen.

Linde och Haavisto möter Stoltenberg

Utrikesminister Ann Linde (S) ska, tillsammans med Finlands utrikesminister Pekka Haavisto, resa till Bryssel nästa vecka för att träffa Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

– Nato är väldigt angeläget om att höra våra synpunkter, och de vill informera oss om hur de svarar på de ryska kraven, säger Ann Linde till DN i en intervju om Ryssland och säkerhetsläget i Europa.

Försvunna handlingar i västgötakommun

Tidningen Journalisten skriver om Mariestads-Tidningens reporter Birthe Wetter har väntat i snart åtta månader på att få ut allmänna handlingar från kommunen, underlag i rekryteringen av en ny kommundirektör i Mariestad. Mariestads-Tidningen har även fått kommunens beslut att inte lämna ut handlingarna upphävt i kammarrätten. När Journalisten tar kontakt med Mariestads kommun visar det sig att handlingarna är försvunna.

Birthe Wetter har anmält Mariestads kommun till JO, som beslutat att inleda en utredning av kommunens agerande.

Kommunstyrelsens ordförande i Mariestad Johan Abrahamsson (M) säger till Journalisten att ansökningarna inte finns hos kommunen.

– Mariestads-Tidningen fick ut de ansökningar som kommunen hade tillgång till. Övriga ansökningar finns inte hos kommunen och har aldrig funnits hos kommunen, och de finns inte heller kvar hos rekryteringsfirman som kommunen anlitade, säger Johan Abrahamsson.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024