Överblick: Coronatestning ska öka och C vill lätta på regler i gymnasielagen

ÖVERBLICK. Regeringen vill att 50 000 till 100 000 personer i veckan ska testas. Centerpartiet vill se över reglerna i gymnasielagen. En rapport visar att den psykiska ohälsan kan öka i coronavirusets spår. Läs Altingets överblick.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.
Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Johan Manell

På en pressträff med statsminister Stefan Löfven (S), socialminister Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson meddelades det att coronatestningen ska öka i landet.

– Vi kan i dag presentera Sveriges nya nationella strategi för utökad diagnostik av covid-19, säger Lena Hallengren och nämner att förutom sjukvårdspersonal kommer grupper som polis, personal i räddningstjänst att kunna omfattas.

Planen är att utöka testningen till 50 000–100 000 provtagningar i veckan. Men någon tydlig tidsplan finns inte. Den närmsta tiden är det fortsatt strikta prioriteringar som gäller.

– Vi skalar upp testning och går utanför sjukvårdens normala testning. Det får inte vara så att personer som av eget intresse vill bli testade tränger sig före så kapaciteten försvinner från högt prioriterade grupper, säger Johan Carlson.

C vill lätta på reglerna i gymnasielagen

Centerpartiet vill se över reglerna i den så kallade gymnasielagen för ensamkommande med anledning av coronaviruset, rapporterar Sveriges radio.

– Nu ser vi väldigt många som börjar bli klara med sin utbildning, var lovade arbeten, arbeten som inte längre finns kvar, med tanke på den ekonomiska situation som landet befinner sig i, säger Jonny Cato (C), migrationspolitisk talesperson. 

Totalt berörs 7 400 ungdomar av lagen. Vänsterpartiet och Miljöpartiet står bakom förslaget att göra lagens tillämpning mer generös. Migrationsminister Morgan Johansson (S) meddelar dock att det inte är aktuellt att ändra på reglerna. Inte heller Moderaterna stödjer förslaget.

– Jag tror att det är väldigt många sjuka människor i dag som har det väldigt, väldigt tufft. Där ligger mitt fokus. Att nu ge människor uppehållstillstånd, i praktiken, trots att de saknar skyddsskäl i Sverige, det är fel på alla tänkbara sätt, säger Ulf Kristersson (M), till SR.

Psykisk ohälsa kan öka

Ekot rapporterar att den psykiska ohälsan kan öka i coronavirusets spår. En rapport från Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin (CES) i Region Stockholm visar att vårdpersonal och personer som intensivvårdats löper risk att drabbas av depression och posttraumatisk stress.

Ännu fler grupper kan få psykiska hälsoproblem på grund av isolering och coronavirusets ekonomiska följdverkningar. 

– Det här kommer påverka alla mer eller mindre men vissa grupper är extra utsatta. Till exempel gymnasieelever som inte klarar av distansutbildning, äldre som isoleras och personer som förlorar sina jobb, säger Johan Åhlen, biträdande chef för enheten för psykisk hälsa på CES, till Ekot.

Miljoner till utbildning

Regeringen har beslutat att omfördela närmare 300 miljoner kronor från det nationella socialfondsprogrammet till vidareutbildning eller omskolning för permitterade och varslade, skriver DN.

– Det här är ett tillfälle att rusta sig med kompetens inför att ekonomin vänder, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S), till tidningen.

Danmark öppnar upp

Efter stenhårda restriktioner har Danmark börjat öppna upp landet igen. I veckan öppnade flera skolor och förskolor. Sent i natt kom partierna i Folketinget överens om att också tillåta bland annat frisörer, körskolor och domstolar att öppna från och med måndag, skriver Altinget.dk.

”Efter en lång natts förhandlingar är det nu flera som kan gå tillbaka till ett arbete och en mer normal vardag", skriver Venstres partiledare Jakob Ellemann-Jensen på Twitter.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024