Överblick: Deadline för Löfven och hedersförtryckta fick ingen hjälp i Malmö

600 miljoner kronor är den lösensumma som hackergruppen Revil kräver för att låsa upp Coop och andra drabbade företag. Forskare vill vaccinera barn från 12 år. Och Socialdemokraterna håller extra partistyrelsemöte om regeringskrisen. 

Stefan Löfven har deadline för sitt sonderingsuppdrag i dag. 
Stefan Löfven har deadline för sitt sonderingsuppdrag i dag. Foto: Stina Stjernkvist/TT
Sanna Rayman

Under helgen var det premiär för vänsterledaren Nooshi Dadgostar i termer av Almedalstal. Talet (som kan ses här) var dock ett ovanligt, i bemärkelsen att det hölls inte i Visby, utan sändes digitalt från Stockholm.

I sitt tal utlovade Dadgostar att aldrig bli en dörrmatta för Socialdemokraterna och att kräva andra partiers respekt för V:s väljare. 

På söndagkvällen talade Kristdemokraternas Ebba Busch och nu på förmiddagen är det dags för Liberalernas Nyamko Sabuni. 

Deadline för Stefan Löfven

Beskedet från Nooshi Dadgostar gör inte livet enklare för Stefan Löfven, som har deadline för sitt sonderingsuppdrag i dag och då väntas ge ett besked till talman Andreas Norlén.

Det mesta pekar förvisso på att han skulle klara en statsministeromröstning i veckan. Men samtidigt har Löfven sedan tidigare gett besked om att han tänker avgå om han inte får igenom en budget och den uppgiften ser i dagsläget desto svårare ut.

V tänker som sagt inte rösta för en budget som de inte fått förhandla om och nu rapporterar Svenska Dagbladet att Centerpartiet och Annie Lööf planerar att gå i opposition och lägga en egen budget.

Det innebär att en budget från den borgerliga oppositionen har utsikter att vinna i stället. Enligt SR Ekot har Socialdemokraterna sammankallat ett extra partistyrelsemöte i dag på förmiddagen.

600 miljoner kronor kan låsa upp läget för Coop

Enligt TV4 arbetar Coop för högtryck för att minska det matsvinn som hotar som följd av att kedjan tvingats hålla sina butiker stängda hela helgen efter en enorm ransomwareattack mot amerikanska mjukvaruföretaget Kaseya. Företaget säljer it-tjänster till hela världen och attacken har drabbat mängder av bolags kassalösningar. I Sverige är också Apoteket Hjärtat samt SJ några av de drabbade företagen.

Nu har förövaren, hackergruppen Revil, begärt 598 miljoner kronor för att låsa upp de system man stängt ner, rapporterar SVT.

– Det här är en allvarlig attack mot grundfunktioner i det svenska samhället. Det visar hur skört systemet är när det gäller it-säkerhet och att man hela tiden, dels från samhällets sida men också från företagens sida, måste arbeta med att utveckla sin förmåga att försvara sig mot olika it-attacker, sade försvarsminister Peter Hultqvist med anledning av attacken i SVT:s Morgonstudion i morse.

Förtryckta systrar motades bort av socialtjänsten

Sydsvenskan rapporterar i dag om missförhållanden inom socialtjänsten i Malmö, där tvister mellan handläggare och chefer på olika sektioner har lett till att att två hedersförtryckta systrar i akut behov av hjälp lämnades åt sitt öde. Medan socialcheferna sköt ansvarsfrågan fram och tillbaka mellan sig, blev systrarna, som var instängda av sin far, misshandlade.

Sydsvenskan skriver vidare att det inträffade enligt anställda socialarbetare beror på rutiner som i sig bryter mot socialtjänstlagen, men som samtidigt innebär pressade kostnader för hemlösa i behov av boende.

– Hon är duktig på att mota bort folk som behöver hjälp, säger en socialarbetare med insyn, om en av de ansvariga cheferna.

Forskare vill vaccinera barn från 12 år

I torsdags meddelades det att regeringen och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) ändrat i sin överenskommelse om coronavaccinationerna. Det nya innebär bland annat att regionerna får ersättning för skyndsam vaccination för barn och ungdomar som Folkhälsomyndigheterna rekommenderar att man vaccinerar, det vill säga unga från 16 år samt barn mellan 12-15 med vissa medicinska tillstånd.

I dag skriver emellertid sex forskare på DN Debatt och manar regeringen att ytterligare utvidga vaccinationsplanerna till hösten. Debattörerna menar att deltavarianten av coronaviruset utgör en så pass stor risk och beskriver hur deltaviruset kickstartat pandemin igen i Israel. Här har man, trots hög vaccinationstäckning fått ökad smittspridning igen och utbrotten har direkt koppling till skolorna, vilket har tvingat fram nya restriktioner och paus i en del öppningsåtgärder.

Forskarna menar därför att den frist i smittspridningen som sommaren innebär bör utnyttjas till att gå nedåt i åldrarna och även vaccinera barn från 12 år.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024