Överblick: Diplomatisk Magdalena Andersson och kritik mot hederslag

Magdalena Andersson svarar traditionsenligt vagt om partiledarskap. Brå kartlägger invandrares överrepresentation i brottsmisstanke för första gången sedan 2005. Krisledningen i Region Skåne krisar och kritik riktas mot ny lag mot hedersbrott. Läs Altingets nyhetsöverblick.

Diplomatisk Magdalena Andersson.
Diplomatisk Magdalena Andersson.Foto: Johan Manell/Altinget
Sanna Rayman

Magdalena Andersson svarar traditionsenligt diplomatiskt och vagt när Svenska Dagbladet frågar henne om hon vill ta över Stefan Löfvens jobb.

– Nu har han precis meddelat att han ska avgå och nu kommer partiets medlemmar att kunna säga sitt till valberedningen, och så kommer dom att kunna genomföra sitt arbete. Det är viktigt att den processen får ha sin gång. Jag är ju finansminister i Stefan Löfvens regering, säger hon och påpekar att budgetarbete just nu tar hennes fokus.

Invandrarbakgrund vanlig hos brottsmisstänkta

DN rapporterar om att Brottsförebyggande rådet (Brå) har genomfört en ny stor rapport som studerar överrepresentationen bland utrikesfödda när det gäller misstanke om brott.

Förhållandet har inte kartlagts av myndigheten sedan 2005 och har under lång tid varit föremål för intensiv debatt.

Rapporten visar att "personer födda i utlandet var 2,5 gånger oftare misstänkta för brott jämfört med personer födda i Sverige med svenskfödda föräldrar. För personer födda i Sverige med två utrikesfödda föräldrar är siffran ännu högre: 3,2 gånger", skriver DN.

Region Skånes krisledning krisar

I flera visselblåsrapporter larmar anställda i Region Skåne om missförhållanden orsakade av chefen för regionens krisledning (KSM), rapporterar Sydsvenskan. Totalt fem anmälningar har skickats in via visselblåsarfunktionen och kritiken är skarp.

"Nu kan jag inte längre stå och se på hur flera av mina arbetskamrater mår sämre och sämre [...] KSM blir mer och mer en kuliss där allt handlar om hur det ska se ut uppåt och utåt", skriver en anmälare. "Akut!!! Nu måste någon ingripa", skriver en annan.

Sydsvenskan beskriver också att chefen efter den första anmälan kallade in personalen på samtal, vilket uppfattades som ett försöka att ta reda på vem som hade anmält.

Kritik mot hederslag

Föreningen GAPF, Glöm aldrig Pela och Fadime, menar att den lag som är tänkt att förhindra att barn förs ut ur Sverige, exempelvis för att tvingas till giftermål eller könsstympning utomlands, inte fungerar. Det rapporterar SVT, som har gått igenom de domar som finns på området. Lagen infördes 1 juli förra året och hittills har 28 flickor fått utreseförbud. För lite, menar GAPF, som berättar för SVT att de får ständiga larm om flickor som förs bort.

– Vår uppfattning är att de här flickorna förs ut ur landet på löpande band, med myndigheternas vetskap tyvärr, säger Sabina Landstedt på GAPF.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024