Överblick: Dyra röster för Centern och MP byter sida i två tunga regioner

Förlängt stopp för Ringhals, Centern fick minst röster för sina kampanjpengar och Miljöpartiet på väg att byta sida i Region Stockholm och Västra Götaland. Tramsiga svar från Sverigedemokraternas Linus Bylund fick DI-reporter att säga ifrån.

167,50 kronor per röst. Så mycket lade Centerpartiets Annie Lööf på sin valkampanj, enligt Dagens Nyheter. Det är högsta siffran bland riksdagspartierna.
167,50 kronor per röst. Så mycket lade Centerpartiets Annie Lööf på sin valkampanj, enligt Dagens Nyheter. Det är högsta siffran bland riksdagspartierna.Foto: Anders Wiklund/TT
Johanna Alskog

Miljöpartiet öppnar för att styra tillsammans med S, V och C i Region Stockholm. Det säger partiets toppkandidat Sandra Ivanovic Rubin i regionen till Dagens ETC. Därmed skulle konstellationen kunna ta över efter det blågröna styret.

– Det blågröna styret finns inte längre, vi är öppna för att styra med S, V och C, säger Sandra Ivanovic Rubin.

Även i Västra Götalandsregionen är MP på väg att kliva över åt vänster, rapporterar DN. Efter att under de senaste åtta åren ha ingått i styret tillsammans med Allianspartierna gör Miljöpartiet i stället upp med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, meddelar MP:s nya gruppledare Madeleine Jonsson.

"Utifrån den retorik vi sett på riksplanet under den här valrörelsen från de högerkonservativa mot Miljöpartiet så ser vi att det är svårt att behålla förtroendet hos våra medlemmar och väljare i ett fortsatt Grönblått samarbete", skriver hon i Bohusläningen.

Sämst pang för pengarna

Centerpartiets kampanjkassa på 70 miljoner kronor slogs bara av Socialdemokraterna som satsade 100 miljoner på sin valkampanj. Men det är ingen vidare utdelning för kampanjpengarna för Centern, i alla fall inte enligt kronor per röst, enligt DN:s sammanställning. De flesta partierna lade ungefär en femtiolapp per röst i kampanjpengar. Centerpartiet sticker dock ut med 167,50 per röst.

Start av reaktor dröjer

Vattenfall förlänger reaktorstoppet på Ringhals 4 till den 31 januari nästa år. Det rapporterar Reuters. Det innebär att den planerade återstarten flyttas fram med två månader.

– Det är klart att det här är ett stort avbräck, både för oss och för elförsörjningen i Sverige, säger Ringhals vd Björn Linde till SVT.

– Vi har nu kunnat kartlägga skadan ordentligt och vi behöver specialverktyg för att göra rent samt reservdelar. Därför har vi nu kommit fram att vi behöver ytterligare tid för reparation, säger Vattenfalls presschef Anna Collin till TT.

SD och medierna

Sverigedemokraterna har stundtals hanterat journalisterna raljant och utmanande efter valet. Det rör sig om stabschefen Linus Bylund som bland annat använt ordet ”journalistrugby” samt deklarerat att nu är det Sverigedemokraterna som bestämmer när man vill prata med pressen.

Hans ovilja att ge seriösa svar på reportrarnas frågor fick Dagens Industris reporter Linda Öhrn att bli irriterad och ifrågasätta Bylunds tramsiga svar om att äta isterband till lunch. Se klippet från Expressen här.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024