Överblick: EU:s gränskris och Ebba Buschs husaffär fortsätter

Ylva Johansson om krisläget vid polska gränsen, alla väntar på Löfvens besked och Esbjörn överklagar förlikningen med Ebba Busch. Finsk myndighetsblunder: Godkände företagsnamn med nazistisk koppling.

”Vi ser en desperat diktator som använder levande människor för att destabilisera EU”, säger Ylva Johansson om situationen i Belarus där tusentals människor försöker ta sig in i Polen.
”Vi ser en desperat diktator som använder levande människor för att destabilisera EU”, säger Ylva Johansson om situationen i Belarus där tusentals människor försöker ta sig in i Polen.Foto: Stephanie Lecocq/TT
Johanna Alskog

Buschs motpart i hustvisten, säljaren Esbjörn, känner sig lurad och anser att han tvingats skriva på förlikningsavtalet med KD:s partiledare Ebba Busch. Med hjälp av ett nytt juridiskt ombud har han nu överklagat frågan till Svea hovrätt, avslöjade Altinget nu på förmiddagen.

Ylva Johansson: ”Desperat diktator”

Regimen i Belarus är ansvarig för situationen vid den polska gränsen, där tusentals migranter samlats för att försöka ta sig över till Polen. Det säger EU-kommissionär Ylva Johansson, rapporterar Ekot

– Vi ser en desperat diktator som använder levande människor för att destabilisera EU, säger Ylva Johansson.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen kallar Belarus agerande för ”oacceptabelt”, skriver Expressen. Och enligt Polens premiärminister Mateusz Morawiecki är Lukasjenkas ”hybridattack” mot gränsen är ett hot mot freden i Europa.

– Vi kommer försvara freden i Europa tillsammans med våra partners i Nato och EU, säger han till nyhetsbyrån AFP, skriver Expressen.

I väntan på Löfven

Spekulationerna om när statsminister Stefan Löfven ska lämna in sin avskedsansökan fortsätter.

– Jag föreställer mig att han avgår när han vet att det finns ett tillräckligt stöd. Men å andra sidan får vi komma ihåg att det är bara ett mandat som skiljer mellan konstellationerna, regeringsunderlaget kontra de fyra partier som är i oppositionen. Det räcker med att en centerpartist fronderar emot partilinjen så blir hon inte vald, säger statsvetaren Tommy Möller i SVT:s Morgonstudion.

”Går ganska trögt” säger TV4:s politiska reporter Jens B Nordström om förhandlingarna med C och V som är en förutsättning för att Löfven ska kunna ge ett bra utgångsläge för sin efterträdare Magdalena Andersson.

Dyrköpt middag i Skåne

I Region Skåne är regiondirektör Alf Jönsson i rejält blåsväder efter att ha låtit sig bjudas på middag av Vårdinnovations vd och dessutom inte berättat om det.

– Jag blir bestört och förvånad, säger Vilmer Andersen (V), ledamot i regionfullmäktige, till SVT Skåne.

Finsk nazistblunder

Finska Patent- och registreringsstyrelsen har lyckats med en rejäl myndighetsblunder, skriver Hbl. Ett företag fick i våras tillstånd att kalla sig ett namn med tydlig nazistisk koppling: Oy Arbeit Macht Frei Ltd.

”Vi beklagar. Handläggaren i fråga kan inte tyska och kom inte ihåg att uttrycket var olämpligt”, skriver Patent- och registerstyrelsen på Twitter.

 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024