Överblick: Facket kritiserar UD och regionråd lämnar

Facket är kritiskt till hur utrikesdepartementet har hanterat lokalanställda. Åklagare vill se lagändring. Regionråd i Blekinge slutar. Moderata kommuntoppar vill avskaffa public service-skatten.

Utrikesminister Ann Linde (S) får kritik av fackförbundet ST.
Utrikesminister Ann Linde (S) får kritik av fackförbundet ST.Foto: Anders Wiklund/TT
Johan Manell

Fackförbundet ST kritiserar utrikesdepartementets (UD) hantering av de lokalanställdas situation i Afghanistan, skriver DN

UD evakuerade snabbt den utsända personalen men de lokalanställda är fortfarande kvar i Afghanistan. 

– När man började planera för evakuering av de utsända borde man tänkt på de lokalanställda parallellt, säger Britta Lejon, förbundsordförande för ST, till DN. 

Även Thomas Janson på ST:s avdelning i Regeringskansliet är kritisk till regeringens agerande. 

– UD visste att talibanerna skulle ta makten i Afghanistan, men hade uppenbarligen inga planer för den lokalt anställda personalen. I ett så instabilt land borde arbetsgivaren ha förberett flera scenarier: ”Vad gör vi i händelse av systemkollaps?” Det var inte osannolikt att det skulle ske, säger han till DN. 

Utrikesminister Ann Linde (S) menar att det finns en plan även för de lokalanställda men att den snabba händelseutvecklingen satt käppar i hjulet. 

– Vi har ett särskilt ansvar för våra utsända, en plan har funnits även för de lokalanställda men ingen trodde att talibanernas maktövertagande skulle ske så snabbt, säger hon till DN.

Åklagare vill se lagändring

Åklagare vill kunna använda närståendes kommunikation, till exempel SMS, som bevismaterial, rapporterar Sveriges radio

– Det kan till exempel vara meddelanden där mamma och pappa pratar om att man ska gifta bort sitt barn, men det får inte vi använda för att bevisa att ett barnäktenskap ingåtts, säger åklagare Jessica Wenna, till SR.

Men förbudet som har 80 år på nacken försvaras av Advokatsamfundet. 

– Konsekvenserna blir ganska stora för det som skyddas, nämligen rätten att kommunicera förtroligt mellan familjemedlemmar, säger Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander.

Public service 

Fem moderata kommunalråd skriver på Expressen debatt att Moderaterna bör verka för att avskaffa public service-skatten. De menar att skatten är en extra skatt på arbete och att det i stället går att hitta andra finansieringslösningar. 

”Finansieringen bör kunna rymmas inom befintlig statsbudgets omfattning, med omprioriteringar.”, skriver de. 

Regionråd lämnar 

I region Blekinge har det under en lång period pågått en intern strid inom Moderaterna. Regionrådet Emma Stjernlöf (M) har kritiserats och har nu hoppat av sin post, rapporterar SVT/Blekinge

– På grund av allt som hänt det senaste året har jag och min familj farit oerhört illa och har därmed nått vägs ände, säger Emma Stjernlöf (M) i ett pressmeddelande. 

Stjernlöf var fram tills i går ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden. Den posten övertas nu tillsvidare av Erik Lindborg (KD). Moderaterna i regionen ska utse en ordinarie efterträdare i slutet av september.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024