Överblick: Finskt skräckexempel, knarkhämnd i riksdagen och danskt spionage

Avslöjandet om danska spionaget väcker politiska reaktioner. Slutbetänkande om penningtvätt landar. V varnar för marknadshyror. ANDTS-bråk i socialutskottet. Och i riksdagen debatteras jakthundars trafiksäkerhet, strandskyddet och sex- och samlevnad på mellanstadiet.

Häromveckan plockade Miljöpartiets språkrör Per Bolund upp skräp vid Sicklasjön. I dag diskuterar han strandskydd och mikroplaster vid en interpellationsdebatt i riksdagen.
Häromveckan plockade Miljöpartiets språkrör Per Bolund upp skräp vid Sicklasjön. I dag diskuterar han strandskydd och mikroplaster vid en interpellationsdebatt i riksdagen.Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT
Sanna Rayman

På söndagen avslöjade SVT ihop med flera nordiska och europeiska medier att den amerikanska underrättelsetjänsten NSA har bedrivit spionage mot politiker och höga tjänstemän i Sverige. Övervakningen har kommit till stånd med hjälp av den danska motsvarigheten till FRA, Forsvarets Efteretningstjeneste (FE). Avlyssning har även förekommit mot politiker och andra makthavare i exempelvis Norge, Tyskland och Frankrike.

– Vi vill ha korten på bordet, sade försvarsminister Peter Hultqvist (S), när han intervjuades i Agenda i SVT i går kväll. I övrigt var försvarsministern tämligen diplomatisk i ordvalen, om än tydlig med allvaret i situationen.

Wilhelm Agrell, professor emeritus i underrättelseanalys, säger till TT att avslöjandena är logiska för den som känner till hur underättelseavtalen mellan länder ser ut.

– Utåt måste svenska politiker naturligtvis vara förvånade och upprörda och kräva en utredning, men i realiteten vet de exakt vad det här handlar om. 

De politiska reaktionerna har emellertid redan infunnit sig.

– Jag blir förbannad och chockad över att det har gått till på det sättet. Jag vet inte vilka de har avlyssnat. Det känns som kalla kriget, säger riksdagsledamoten Jens Holm (V) till SVT. Han är orolig över att själv ha blivit avlyssnad, då han har kontakt med människor som bedriver oppositionell kamp i sina hemländer.

(V)ill inte ha det som i Finland

Om Sverige gjorde som Finland och införde marknadshyror skulle kostnaden bli enorm för staten, varnar V-ledaren Nooshi Dadgostar och bostadspolitiska tealespersonen Momodou Malcolm Jallow (V) på DN Debatt i dag.

De menar att en liknande reform i Sverige skulle medföra en kostnad på över 35 miljarder kronor i ökade bostadsbidrag - en kostnad som skulle landa hos skattebetalarna. Vänsterpartiet kommer inte att acceptera att regeringen lägger ett sådant förslag, skriver Dadgostar och Jallow, som menar att det hela är att betrakta som ett "beställningsverk av Fastighetsägarna".

V föreslår i stället att Sverige tar fram en nationell bostadsförsörjningsplan, statliga topplån för byggande av hyresrätter samt ökade investeringsstöd.

Knarkhämnd i riksdagen

Svenska Dagbladet rapporterar om upprörd stämning i riksdagens socialutskott.

Det är regeringens nya beroendestrategi som är utlösande faktor och skälet är att alla partier utom S och MP för närvarande har invändningar mot strategin för hur narkotika och andra typer av beroenden ska bekämpas.

Enligt SvD uppfattar man i regeringskansliet motståndet från övriga partier som en "hämnd" och ett "symtom på en allt kyligare relation mellan regeringen och socialutskottet". Men från ledamotshåll menar källor till SvD i stället att regeringen brister i lyhördhet. Bland annat har ett enigt socialutskott krävt en bred utredning av den svenska narkotikapolitiken och där har startskottet ännu inte gått av. Flera partier är också irriterade över att regeringen duckar avkriminaliseringsfrågan, som såväl C och V, som Folkhälsomyndigheten och SKR vill se utredd.

När regeringen lämnade strategin till riksdagen för en dryg månad sedan beskrev Johan Hultberg (M) den för Altinget som ett "hafsverk som inte är färdigt".

Annat i dag

Vid lunchtid tar finansmarknadsminister Åsa Lindhagen emot slutbetänkandet från särskilda utredaren Barbro Thorblad, som utrett frågan om stärkta åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism.

Interpellationsdebatt i riksdagen. Finansminister Magdalena Andersson (S) svarar på frågor om bland annat kollektivtrafiken och skatter. Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) svarar om strandskydd, slutförvar och mikroplaster. Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) adresserar ämnet trafiksäkerhet för jakthundar och utbildningsminister Anna Ekström (S) besvarar frågor om objektivitet i skolundervisningen samt olämpligt sex- och samlevnadsinnehåll i mellanstadiet. 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024