Överblick: Försvaret stäms på 252 miljoner och V vill skjuta upp las-processen till efter valet

Vänsterpartiet kräver att hela las-processen och frågan om anställningsskyddet skjuts upp. Ny strategi från regeringen. MP har beslutat om flygförbud på vissa sträckor. Försvarsmakten stäms på 252 miljoner kronor av kommunalt bolag.

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar besökte valsverket på SSAB i Oxelösund, på sin industriturne.
Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar besökte valsverket på SSAB i Oxelösund, på sin industriturne.Foto: Henrik Montgomery/TT
Josefin Lingström

Nu kräver Vänsterpartiet att hela las-processen och frågan om anställningsskyddet skjuts upp. Delvis för att arbetsmarknadens parter är för oeniga och för den kritik som förslaget fått under remissrundan. Nu när januariavtalet fallit, hoppas V på att hela processen skjuts upp efter nästa val.

– Ser man till den massiva remisskritik som kommit behöver hela den här lagstiftningsprocessen läggas på is. Och det måste vänta till efter valet, så att en ny majoritet får hitta bra svar på kritiken. När januariavtalet inte längre finns, saknas parlamentariska förutsättningar för att lägga fram förslaget överhuvudtaget, säger partiledaren Nooshi Dadgostar till Arbetet.

Dom om Försvarsmakten

Det kommunala bolaget Uppsala vatten har stämt Försvarsmakten på 252 miljoner kronor. Det är notan för att rena bort de förhöjda halterna av högflourerade kemikalier (PFAS) i flera av Uppsalas vattentäkter.

Enligt Uppsala vatten kommer utsläppen från den militära flygplatsen Ärna, där försvaret tidigare använt PFAS-haltigt brandskum. Försvarsmakten har bestridit skadeståndskravet. Domen från Mark- och miljödomstolen väntas klockan 13 i dag, rapporterar DN.

Förbud mot flygresor

Miljöpartiets kongress har ställt sig bakom förslaget om ett förbud mot inrikesflyg på kortare sträckor där tåg kan ersätta. Det är dock inte klart vilka flygsträckor som ska förbjudas, skriver TT/Omni.

Kongressen beslutade också om att alla subventioner till flygplatser vars samhällsnytta inte är avgörande ska fasas ut.

Strategi för semestrande

Näringsminister Ibrahim Baylan (S) presenterade under morgonen den nya strategin för turism och besöksnäring. I den tioåriga strategin finns mål om att turismen inte ska tära på natur och miljö, fossilfria transporter inom turismen ska utvecklas och hur arbetstillfällen skapas som gynnar unga och nyanlända.

Barn på institution

Bristen på familjehem och jourhem har lett till att flera små barn har placerats ensamma på HVB-hem i månader. Under 2018–2020 var den längsta placeringen ett fall med ett barn i åttaårsåldern som placerades utan vårdnadshavare på HVB i två år.

Göteborg sticker ut med nästan hälften av landets HVB-placerade småbarn. Där har bristen på familjehem har lett till att småbarn kan vara placerade i månader.

– Det är ingen hemlik miljö och det är många personalbyten för de små barnen. Det är verkligen ingen bra uppväxtmiljö, säger Ing-Marie Larsson, avdelningschef på socialförvaltningen i stadsdelen Nordost, till TT.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024