Överblick: Hårda tongångar i partiledardebatten och ex-ministrar vill lösa ut fallskärm

Just nu pågår den första partiledardebatten efter regeringsskiftet. I Sollefteå kan BB återöppnas om det tilltänkta styret får stöd. Alla ex-ministrar har ansökt om miljonfallskärm.

Ulf Kristersson på väg mot talarstolen i sin första partiledardebatt som statsminister.
Ulf Kristersson på väg mot talarstolen i sin första partiledardebatt som statsminister.Foto: Jessica Gow/TT
Johan Manell

Just nu pågår mandatperiodens första partiledardebatt i riksdagen. Den nya statsministern Ulf Kristersson (M) inledde. Du kan följa debatten på Altinget.

SVT liverapporterar också från debatten.

– Den regering som jag nu leder vill vända utvecklingen. Lösa problem och göra oss tryggare och säkrare. Vi ska slå vakt om statens kärnuppgifter men också samla och ena – inte splittra och dela, säger Kristersson.

Samtidigt går flera av oppositionspartierna hårt åt den nya regeringen.

– Det sägs ibland att du blir vad du äter. Om det stämmer bör mina forna allianskolleger se över sin diet. De senaste veckorna har de tuggat i sig Sverigedemokraternas politik på område efter område, tugga för tugga, säger Annie Lööf (C).

– Hans (Kristerssons reds.anm.) regeringsförklaring och det avtal som ligger till grund för regeringsbildningen är ett dråpslag mot Sverige, säger Märta Stenevi (MP).

Ex-ministrar vill ha pengar

Alla ministrar i den nyligen avgångna regeringen, inklusive de ministrar som återvänt till riksdagen, har ansökt om ersättning från statsrådsarvodesnämnden, skriver Expressen.

– Det är vanligare att före detta ministrar söker ersättning än att de avstår, säger Björn Länsisyrjä, sekreterare i nämnden till tidningen.

För vissa ex-ministrar kan det bli aktuellt att få sammanlagt 1 740 000 kronor.

Läs också

BB kan återöppnas

När BB i Sollefteå stängdes för snart fem år sedan bidrog det till protester som även fick nationell genomslagskraft. Men nu kan BB vara på väg att öppnas igen, skriver DN.

I Region Västernorrland har Sjukvårdspartiet, KD och SD förhandlat fram ett program för att kunna styra regionen. I det ingår ett återöppnande av BB. Men den nya konstellationen har inte majoritet i regionen så det krävs att andra partier är med på tåget.

– Vi uppfattar att vi har ett bra stöd för vårt program i fullmäktige, men det kommer alltid att finnas detaljer där vi inte är helt överens, säger Robert Thunfors, Sjukvårdspartiet, till tidningen.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024