Överblick: Hallengren förhörs i KU och Federley hoppar av kyrkoval

Överdödligheten i Sverige under 2020 är lägre än i många EU-länder. Socialminister Lena Hallengren (S) frågas ut om coronastrategin i KU. Vaccinexpert har haft otydlig myndighetskoppling och Fredrick Federley (S) hoppar av kyrkoval efter drev. Läs Altingets nyhetsöverblick.

Foto: Fredrik Sandberg/TT
Marie LundahlSanna Rayman

Enligt en analys från Statistiska centralbyrån (SCB) är överdödligheten i Sverige under 2020 lägre än i många andra europeiska länder, rapporterar Omni/TT.

Bland de nordiska länderna var dock den svenska överdödligheten högst. De största skillnaderna syns under april, maj och december, då Sverige hade en överdödlighet på 38, 24 respektive 25 procent. Italien och Spanien hade i mars 2020 en överdödlighet på cirka 50 procent.

Enligt Linus Garp, befolkningsstatistiker på SCB, är det svårt att jämföra olika länder.

– Vi har det senaste året noterat att dödligheten under pandemin ökat mer i de äldre åldersgrupperna, och eftersom länder har olika åldersstruktur kan det vara en viktig orsak till att de har drabbats olika hårt, säger han i ett pressmeddelande.

Grönt, liberalt bistånd

”Vi vill ge biståndet en tydlig grön och liberal agenda”, skriver Magnus Ek (C), riksdagsledamot, ledamot av Centerpartiets internationella kommitté på DN Debatt i dag, där han och partiet lanserar en ny inriktning för svensk biståndspolitik.

Centerpartiet föreslår att biståndspolitiken avgränsas till tre tematiska områden: Hållbara jobb och ökad tillväxt, fokus på att i det globala klimatarbetet främja tillgången till förnybar energi samt ”insatser som syftar till demokratisk utveckling, att stärka rättsstaten, motverka korruption och stärka äganderätten för svaga grupper prioriteras".

Hallengren frågas ut i KU

Socialminister Lena Hallengren frågas i dag ut i konstitutionsutskottet (KU) om coronastrategin, rapporterar TT. Som Altinget tidigare rapporterat inleddes KU-utfrågningen redan före påsk med utfrågning av flera generaldirektörer.

Utfrågningen rör elva olika ärenden som varit aktuella under coronapandemin, bland annat om testningen, smittspårningen, besöksförbudet på äldreboenden och vem som ansvarat för regeringens strategi.

Vaccinexpertens myndighetshatt nämndes sällan

Enligt journalisten Emanuel Karlsten är den i medier ofta citerade vaccinexperten Ali Mirazami samtidigt är deltidsanställd av Folkhälsomyndigheten, en information som långtifrån alltid har framgått i de fall när han intervjuats i olika svenska medier under pandemin. Flera medier som Karlsten talar med säger att de inte kände till anställningsrelationen.

– När jag framträder i media i samband med covid-19 så representerar jag bara min roll som forskare och expert vid Karolinska institutet. I och med att jag inte är involverad i Folkhälsomyndighetens arbete kring covid-19 kan jag inte uttala mig för dem, säger Ali Mirazimi själv.

För flera medier spelar emellertid inte möjligheten att uttala sig den centrala rollen. Snarare är det förekomsten av en ekonomisk relation som bör framgå, för transparensens skull, vilket många också säger till Karlsten. 

Lagändringar kring migrationen till Lagrådet

– Vårt förslag ligger i mitten. Det är väl avvägt, långsiktigt hållbart och kommer enligt min bedömning gå igenom riksdagen.

Så säger justitieminister Morgan Johansson (S) till TT/Omni om den lagrådsremiss som S och MP enats om och som presenterades i går.

De reaktioner som följde visade emellertid inte på harmoni i riksdagen på området. Medan exempelvis MP:s Märta Stenevi och Liberalernas Nyamko Sabuni nickade motvilligt och beskrev en politik som de på sin höjd tolererade så reagerade M, SD och V med skarp kritik, från totalt olika utgångspunkter.

”Sorgligt och svajigt”, sade Vänsterpartiets Christina Höj Larsen. ”De facto en amnesti för gymnasieungdomarna”, sade Moderaternas Maria Malmer Stenergard.

Federley skippar kyrkovalet

Hans kandidatur har orsakat höjda ögonbryn och långt mer ilskna reaktioner i sociala medier. Under torsdagskvällen meddelade Centerpartiets tidigare EU-parlamentariker Fredrick Federley att han drar tillbaka sin kandidatur till kyrkofullmäktige i Gagnefs pastorat.

Han skriver på Facebook att skälen för hans beslut är att ”det drev som nu drabbar pastorat och tilltänkta fullmäktigekollegor är orimligt”.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024