Överblick: Här är Sveriges nya riksdag och regeringsbildningens första dag

I dag går startskottet för regeringsbildningen. S och M samarbetar ytterligare en mandatperiod. Ministrar står snart utan jobb – och de är riksdagens nya ledamöter.

En vecka har gått sedan valet och nu inleder talmannen samtal med partiledarna för riksdagens partier.
En vecka har gått sedan valet och nu inleder talmannen samtal med partiledarna för riksdagens partier.Foto: Anders Wiklund/TT
Miranda Olsson

På måndagsförmiddagen inleder talmannen samtal med partiledarna för att få på plats en ny regering. Först ut är Ulf Kristersson (M) som talmannen förväntas ge ett sonderingsuppdrag.

Efter förra valet tog det 134 dagar innan en ny regering fanns på plats i januari 2019. Talman Andreas Norlén har tidigare berättat för Altinget om vad han tror är nyckeln för att undvika ännu en rekordlång process.

– Det gäller att inte sätta så långa tidsfrister att partierna inte känner tillräcklig press att nå ett resultat. Jag tror att en viss tidspress ofta är bra för en förhandling. Samtidigt ska man inte sätta så korta tidsfrister så att arbetet blir forcerat och att man inte hinner lösa ut svåra frågor utan att de dyker upp senare i stället.

Talmannen väntas hålla pressträff efter samtalen med partiledarna klockan 14.30.

86 nykomlingar i riksdagen

Valmyndigheten har fastställt valresultatet till riksdagen och det står nu klart vilka som tar plats i riksdagen den kommande mandatperioden.

Läs också

Från åtta partier har 161 kvinnor respektive 188 män valts in i landets högsta beslutande församlingen. Av dessa är det var fjärde som kliver in i kammaren för första gången nästa måndag.

Ingvar Mattson är riksdagsdirektör.

Bland de som tvingas lämna finns Liberalernas Roger Haddad, Emma Hult, bostadspolitisk talesperson för Miljöpartiet och ordförande i civilutskottet och Centerpartiets Linda Modig som nu också slutar som partiets första vice ordförande.

Osäker framtid för ministrarna

Som Altinget tidigare berättat kandiderade endast hälften av Socialdemokraternas nu sittande ministrarna till riksdagen.

Därmed behöver utrikesminister Ann Linde, utbildningsminister Anna Ekström, kulturminister Jeanette Gustafsdotter och näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson nu söka nya jobb.

– För mig var det inget aktivt val att inte kandidera. När jag blev tillfrågad i slutet av november så var riksdagslistorna redan spikade, säger näringsministern till Dagens Nyheter.

Han går dock inte tomhänt framöver utan kan vänta sig en fortsatt lön på 145 000 kronor i månaden i avgångsersättning. 

Av de som återigen tar plats i riksdagen kan nämnas statsminister Magdalena Andersson, finansminister Mikael Damberg, Morgan Johansson och Lena Hallengren.

Styren klara i Sörmland

En vecka efter valet börjar styrena i landets kommuner och regioner sakteligen formas. I Region Sörmland ser det ut att bli maktskifte efter att C och det lokala sjukvårdspartiet Vård för pengarna lämnar det tidigare styret med S för att gå samman med M och KD. Det rapporterar SVT Nyheter

Den nya koalitionen väntas fokusera på tre områden: korta vårdköerna, öka primärvårdens tillgänglighet och förbättra kompetensförsörjningen.

I Eskilstuna väntas fortsatt samarbete mellan Jimmy Janssons-S och M efter att C bestämt sig för att inte ingå i en styrande koalition. Det meddelade partierna som styrt ihop sedan 2014 på en pressträff på fredagen, rapporterar SVT Nyheter.

Tillsammans får partierna 35 mandat i kommunen och får därmed majoritet.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024