Överblick: Ingves friades av egen personal och partier sluter upp om skärpta straff

Riksbankschefer friades från misstankar om jäv av en intern utredning. Brett riksdagsstöd om skärpta straff på rån. Stor brist på specialistsjuksköterskor enligt ny arbetsmarknadsundersökning. Statsministern håller pressträff om rådande säkerhetspolitiska läge.

Foto: Claudio Bresciani/TT
Rebecka Prahl

Det var riksbankens egen personal och inte en extern utredare som friade riksbankens två högsta chefer Stefan Ingves och Cecilia Skingsley från jävsanklagelser strax före jul, avslöjar Svenska dagbladet

Riksbankscheferna anklagades för jäv efter att SvD rapporterat att de äger aktier i företag som Riksbanken stöttat under pandemin.

Tidningen avslöjar nu att de som granskade cheferna bestod av tre anställda på Riksbanken, varav endast en av dessa är utbildad jurist. Personen har varit anställd på Riksbanken i 20 år och tidigare haft rollen som chefsjurist på myndigheten. 

Nu riktas kritik från bland annat Transparency international. 

– Riksbanken är ju en central myndighet och en central funktion i Sverige och då finns det anledning för dem att kunna visa på att det görs en oberoende utredning, säger Ulrik Åshuvud, ordförande på Transparency International Sverige, till SvD.

Skärpta straff för rån

Regeringens förslag om att höja minimistraffet för rån från fängelse i 1 år till fängelse i 1,5 år har brett stöd i riksdagen. Det visar en rundringning från Ekot

En del partier vill dock gå längre och skärpa straffen ytterligare.

– Tyvärr kommer det få begränsad effekt om man fortsätter ha den typen av ungdomsrabatt som i dag träffar femton-, sexton-, och sjuttonåringar, Säger Tobias Andersson, Sverigedemokraternas rättspolitiska talesperson, till Ekot. 

Moderaterna har tidigare motionerat för att höja straffet till 1,5 år, men nu menar partiet att det inte är tillräckligt. Rån som innehåller förnedringsinslag ska ha ett minimistraff på fem år.

Brist på specialistsjuksköterskor

SCB:s arbetskraftbarometer visar att det råder fortsatt stor brist på flera vårdyrken, bland annat nyutexaminerade specialistsjuksköterskor. Särskilt stor är bristen på det specialiserade inom anestesi-, intensiv- och operationssjukvård. För dessa uppger nära 9 av 10 arbetsgivare brist på både nyutexaminerade och yrkeserfarna. 

Det råder också brist på vissa pedagoger och lärare samt på nyutexaminerade med gymnasiala yrkesutbildningar.

Pressträff med statsministern

Vid 11.15 under förmiddagen håller statsminister Magdalena Andersson (S) pressträff med anledning av ”den allvarliga säkerhetspolitiska utvecklingen i vårt närområde”, skriver regeringen. Altinget sänder den live här.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024