Överblick: Intern kritik mot Centerpartiets arbetsmiljö och Tyskland börjar med ransonering

Personal på Centerpartiets kansli säger upp sig på grund av dålig arbetsmiljö. Migrationsverkets gd varnar för att ersättning till flyktingar är för låg. Tyskland börjar ransonera. LKAB går med rekordvinst.

Centerpartiets partiledare Annie Lööf och partisekreterare Michael Arthursson.
Centerpartiets partiledare Annie Lööf och partisekreterare Michael Arthursson.Foto: Stefan Jerrevång/TT
Josefin Lingström

Det finns stora interna problem i Centerpartiets kansli, avslöjar Aftonbladet. Sedan i höstas har runt 15 medarbetare slutat. En handfull personer har sjukskrivit sig på grund av arbetssituationen, men flera tidigare anställda uppger att ledningen inte lyssnat när de larmat om arbetsmiljön.

– Jag är inte förvånad över att ni ringer. Det är den värsta arbetsplats jag någonsin varit på i hela mitt liv, säger en tidigare medarbetare till Aftonbladet.

Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson förnekar att partiet skulle vara toppstyrt och säger till Aftonbladet att arbetsmiljön generellt är god.

Risk att flyktingar utnyttjas

Nivån på ersättningen som ges till flyktingar från Ukraina är så låg att det finns risk för att flyktingarna utnyttjas, säger Migrationsverkets gd Mikael Ribbenvik. Men migrationsminister Anders Ygeman delar inte bedömningen, utan tror att många kommer kunna försörja sig själv, rapporterar SR.

Nu öppnar Sverigedemokraterna för att se över ersättningsnivåerna till flyktingar om ett år. Mp och V har sedan tidigare drivit på för höjda ersättningar.

Ransonering i Tyskland

Nu aktiveras en krisplan i Tyskland för att säkerställa tillgång till naturgas i landet. Det är ett första steg mot ransonering av gas. Beslutet kommer efter att Ryssland har krävt att betalning för deras gas ska ske i rubel. ”Utpressning” enligt den tyska finansministern. Priset på naturgas stiger nu på Europabörserna, skriver Omni.

Rekordvinst för LKAB

I dag kommer bokslutet för de statliga bolagen. Resultatet efter skatt för år 2021 är 101,1 miljarder kronor. Det förklaras framför allt av bättre resultat inom Vattenfall och Telia company, och LKAB som gjorde en rekordvinst.

Detta innebär att 49,7 miljarder kronor delas ut till statskassan, skriver regeringen i ett pressmeddelande.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024