Överblick: Internt krav på att M-förslag skrotas och mink-kommissionen inleds

Mink-kommissionen startar i dag. Svårt att få tillbaka försvunna skattepengar. Muf kräver att M skrotar förslag om gängkriminella. Elpriser spås slå rekord i vinter. Moderaterna blir näst största parti igen. 

Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell och partiledare Ulf Kristersson vill inte backa från förslagen om anonyma vittnen och visitationszoner. 
Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell och partiledare Ulf Kristersson vill inte backa från förslagen om anonyma vittnen och visitationszoner. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Josefin Lingström

Enligt Novus nya mätning är Moderaterna nu statistiskt säkerställt landets näst största parti, efter Socialdemokraterna. Medan V och SD backar i opinionen, rapporterar SVT. Torbjörn Sjöström, vd för Novus, förklarar att M fått kämpa för att övertyga väljarna.

– Sedan valet 2018 har Moderaterna haft problem att bära den rollen med trovärdighet. Men under pandemin har M hittat ett fotfäste i sin roll som oppositionsparti och det ser ut som att väljarna tar det på allvar, säger han

Rekordhöga priser

Senaste månaderna har elpriserna nått historiskt höga priser, men Vattenfall spår nu att priset kommer fortsätta öka. Södra Sverige kan få det högsta elpriset sedan 1996 och norra Sverige de högsta priserna på 10 år i vinter.

– Priset skiljer sig åt eftersom det inte finns tillräcklig kapacitet för att frakta kraft från norr till söder, säger Stina Johansen, kommunikationschef på nordiska elbörsen Nord Pool, till DN.

Drygt hälften av landets elförbrukning kommer från vattenkraften, och priset påverkas av en ovanligt torr period. Enligt Vattenfall skulle det behöva regna en månad i sträck för att nå upp till normala nivåer i vattenmagasinen.

Försvunna skattepengar

Försäkringskassan (FK) har krävt tillbaka drygt 1 miljard kronor i felaktiga utbetalningar av assistansersättningar senaste fem åren. Men ännu har bara 170 miljoner betalats tillbaka, rapporterar P4 Örebro.

I en pågående rättegång om eventuellt bidragsbrott, vill FK ha tillbaka 12 miljoner kronor. Men enligt åklagaren hittades inga pengar eller tillgångar under utredningen, därför är möjligheten för FK att få tillbaka pengarna liten.

Skrota gängförslag

Moderaterna kommer att debattera tio nya förslag mot att stoppa gängkriminalitet på partistämman om en vecka. Enligt SVT, vill nu ungdomsförbundet Muf att partiet stryker två av punkterna: anonyma vittnen och visitationszoner.

– I vår iver att höja straff och göra det svårare att vara kriminell, vilket vi ska, kan vi ibland glömma de kärnvärden som jag tycker att man borde ha i det moderata dna:et om den personliga integriteten, säger Muf:s ordförande Matilda Ekeblad.

Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell meddelar att han inte håller med Muf, med förklaringen att förslagen har haft positiva effekter i Danmark. 

Mink-kommission

I dag startar en kommission i Danmark som ska förhöra tjänstemän och ministrar i fallet med minkfarmarna som fick avliva sina djur. Beslutet om avlivning kom förra året när muterade varianter av coronaviruset upptäckts på flera minkfarmar i Danmark. Det rapporterar danska Altinget.

Kommissionen ska reda ut om allting gått rätt till enligt lagen när det gäller beslutet om avlivning. Utfrågningarna kan sluta med att statsminister Mette Fredriksson (S) ställs inför riksrätt.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024