Överblick: IT-brister inom polisen och riksdagsmajoritet ifrågasätter strafflindring

En intern rapport visar att det finns större brister inom Nationellt forensiskt centrum (NFC) än vad som tidigare har varit känt. M, KD, SD och C vill ta bort strafflindringen och G7-ledarna ska möta Kinas växande inflytande. Läs Altingets nyhetsöverblick. 

Foto: MARKO SÄÄVÄLÄ/TT
Rebecka Prahl

SVT har tagit del av en intern rapport som visar att det finns större brister inom Nationellt forensiskt centrum (NFC) än vad som tidigare har varit känt. NFC får en allt mer betydande roll för svensk polis i och med den tekniska utvecklingen. Den interna rapporten visar på IT-brister inom organisationen. Bland annat saknar nyanställda verktyg och datorer byts inte ut.

– Det är bekymmersamt och vi jobbar stenhårt för att komma tillrätta med det. Bland annat har vi nu fått möjlighet att ta in ytterligare medarbetare, säger NFC-chefen Helena Trolläng till SVT.

Riksdagsmajoritet vill ta bort strafflindring

En majoritet i riksdagen är kritisk till regelverket som kan ge en person som dömts för brott ett lindrigare straff, om det finns förmildrande omständigheter som att personen som dömts riskerar att förlora jobbet. M, KD, SD och C vill nu se över lagstiftningen, rapporterar Sveriges Radio.

– Ytterst är ju straffet en konsekvens av ett brott man har begått och det bör ju spegla brottets allvar, säger Johan Forssell (M), rättspolitisk talesperson, till SR.

– Det är en stötande princip att man ska beakta brottslingens perspektiv vid straffmätningen, alltså att man kan få ett mildare straff beroende på om man exempelvis har skadats till följd av det brott som man själv har begått eller om man befaras bli av med arbetet till följd av sitt brott. Vi menar att de sakerna ska man ta i beaktande innan man begår ett brott, säger Adam Marttinen (SD), ledamot i justitieutskottet till SR.

G7-mötet

I helgen träffades G7-ländernas ledare för första gången sedan pandemin bröt ut. Bland annat kom ledarna överens om att skänka en miljard vaccindoser till fattiga länder. Världsledarna enades också om ett infrastrukturpaket för investeringar i utvecklingsländer som ska möta Kinas växande inflytande, bland annat i Afrika, skriver SVT.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024