Överblick: Johansson kritiseras av oppositionen och färre får skriva högskoleprov

Hur stor andel av 16- och 17-åringarna som fått vaccin innan skolstart varierar stort i landet. Färre får skriva höstens högskoleprov. Flera kommuner säger nej till bolagens elsparkcyklar. Migrationsminister Morgan Johansson (S) kritiseras av oppositionen i riksdagen.

Både partier från höger och vänster i riksdagen riktar nu kritik mot migrationsminister Morgan Johansson (S).
Både partier från höger och vänster i riksdagen riktar nu kritik mot migrationsminister Morgan Johansson (S).Foto: Stina Stjernkvist/TT
Josefin Lingström

Oppositionspartierna i riksdagen riktar nu kritik mot migrationsminister Morgan Johansson (S) för att ha slösat tid senaste veckan i frågan om den lokala personalen i Afghanistan som arbetat för Sverige.

– När det gäller hela diskussionen om tolkarna och annan personal så blev det ett absolut onödigt och ovärdigt politiskt tjafsande förra veckan när det pratades om grundlagsbrott och 10 000 personer. Där borde all arbetskraft lagts ned på att hitta en lösning snarare än att tjafsa med oppositionen, säger Moderaternas utrikespolitiska talesperson Hans Wallmark till Expressen.

Utrikesminister Ann Linde (S) meddelar på Twitter att personal från svenska myndigheter som arbetat på ambassaden i Kabul, nu har landat i Sverige.

Regeringen har även begärt hjälp från Försvarsmakten med att kunna få hem lokalanställda och deras familjer från Afghanistan till Sverige. Men det kvarstår en rad problem fortfarande. Ann Linde är dock hoppfull:

– Jag tror att vi kommer få ut lokalanställda förr eller senare, säger hon i SVT:s Aktuellt.

Vaccin innan skolstart

Det varierar i regionerna gällande hur stor andel av 16- och 17-åringarna som fått sin första dos vaccin innan skolstart. Region Kronoberg har vaccinerat knappt 11 procent fram till slutet av förra veckan. Medan Region Uppsala har vaccinerat drygt 70 procent av gruppen med ungdomar.

Region Stockholm har vaccinerat drygt 15 procent och för Region Skåne är motsvarande siffra 26 procent. Region Kalmar har vaccinerat knappt 52 procent, Region Dalarna har nått runt 30 procent, rapporterar Ekot.

Ratat sparkcyklar

I flera städer pågår en debatt kring de elsparkcyklar som kan hyras av flera olika bolag. Men vissa städer har sagt nej till uthyrningen. Både Kalmar, Kungälv, Södertälje och Växjö kommun har sagt nej till olika bolag som vill etablera sina cyklar i staden.

– På grund av att vi har fått information om att det har varit så mycket stök och oordning med elsparkcyklar så har vi valt att avvakta, säger Sofia Stynsberg (M), ordförande i tekniska nämnden i Växjö kommun, till SvD.

Färre får skriva prov

Även höstens högskoleprov kommer att begränsas på grund av pandemin. Det kommer vara ett provtillfälle och max 40 000 personer kommer att få skriva provet. Det finns också en åldersgräns på 19 år.

– Med hänsyn till den pågående smittspridningen är det viktigt att bara de som verkligen behöver ett högskoleprovsresultat för antagningen till vårterminen 2022 anmäler sig till höstens prov, säger Tuula Kuosmanen, avdelningschef vid UHR, i ett pressmeddelande.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024