Överblick: Kriminella kartlägger Tullverket och Strandhäll ger besked i eftermiddag

Beslut om slutförvaret av kärnbränsle i dag. M vill återuppliva Försvarsberedningen. Han ska skriva SD:s vitbok. Kriminella nätverk kartlägger Tullverkets verksamhet.

Foto: Johan Nilsson/TT
Josefin Lingström

Kriminella nätverk kartlägger Tullverkets verksamhet och bemanning vid landets gränser, visar en ny underrättelserapport som myndigheten tagit fram. Nätverken infiltrerar även bolag och skapar egna bolag för att undgå att bli upptäckta när de smugglar in narkotika och vapen.

– Vi ser en utveckling där kriminella grupperingar som smugglar narkotika i allt större utsträckning kontrollerar hela kedjan från produktion till köpare. De har till och med system för att försäkra narkotikalaster, Björn Lidö, chef på Tullverkets underrättelseavdelning, i ett pressmeddelande.

Informerar utskottet i dag

I dag väntas regeringen ge besked om slutförvaret för använt kärnbränsle. Klockan 11 kommer miljöminister Annika Strandhälls statssekreterare Anders Grönvall delta vid näringsutskottets sammanträde. Han ska då informera om just ”ett slutligt förvar av använt kärnbränsle”. Då kommer även försvarsutskottets ledamöter närvara, enligt näringsutskottets ordförande Lars Hjälmered (M).

– Jag räknar kallt med ett ja. Jag skulle bli fasansfullt förvånad om det inte skulle bli ett ja, säger han till Altinget Miljö och Energi.

Annika Strandhäll kommer att hålla en pressträff om beslutet klockan 16.30 i eftermiddag.

Vill återuppliva Försvarsberedningen

I går träffade partiledarna statsministern för att diskutera det spända säkerhetspolitiska läget i Europa. Efter mötet ställer nu oppositionspartierna krav på att Försvarsberedningen ska aktiveras igen, skriver Aftonbladet.

– Vi har uppmanat regeringen att om den vill ha bred enighet om försvars- och säkerhetspolitiken i ett mycket speciellt läge, då krävs det mer än bara informationsmöten Försvarsberedningen är det naturliga formatet. Jag uppfattar det som att regeringen vill gå hem och tänka på saken, säger Ulf Kristersson (M).

Men statsminister Magdalena Andersson vill inte säga något om Försvarsberedningen kommer att kallas in. Vilket forum som används är inte det viktiga enligt statsministern, utan att ”Det som är viktigt är att ha en nära och tät dialog i Sverige”.

SD:s vitbok

Tidigare har Sverigedemokraterna meddelat att de kommer göra en vitbok över partiets historia och tillblivelse. Nu står det klart att det är idéhistorikern Tony Gustafsson som ska skriva vitboken, skriver Kvartal.

Gustafsson är verksam vid Uppsala universitet och ska nu granska partiets historia åren 1988–2010. Vitboken ska vara klar om drygt ett år.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024