Överblick: Lättnader för uppehållstillstånd och åtgärder för gömda kvinnor

Jämställdhetsmyndigheten har fått i regeringsuppdrag att höja kunskapen om kvinnor och barn som lever med skyddad identitet. Migrationsverket gör det lättare för utländska studenter att få uppehållstillstånd i Sverige, KD vill ge vårdpersonal en månads ledigt. Och så gör kungen podd-debut. Läs Altingets nyhetsöverblick.

Foto: Pontus Lundahl/TT
Rebecka Prahl

Migrationsverket slopar kravet om att 50 procent av studierna måste ske på plats, och gör det därmed lättare för studenter som söker uppehållstillstånd i Sverige, rapporterar Sveriges Radio.

Gömda kvinnor

Jämställdhetsmyndigheten får 3 miljoner kronor för ett regeringsuppdrag att höja kunskapen om våldsutsatta personer som lever med skyddad identitet, med fokus på kvinnor och barn.

Syftet är att belysa livssituationen för de barn och kvinnor som lever med skyddade personuppgifter samt öka kännedomen om gällande lagstiftning.

– Att våldsutsatta får det stöd och den trygghet de behöver och att ansvariga myndigheter har beredskap för att möta och hjälpa personer med skyddade personuppgifter är oerhört viktigt. Jämställdhetsmyndigheten får nu i uppdrag att höja kunskapen gällande våldsutsatta personer som lever med skyddade personuppgifter, med fokus på kvinnor och barn. Det kan handla om behov av information, praktisk vägledning eller förmedling av kontakter till andra myndigheter, säger jämställdhetsminister Märta Stenevi i ett pressmeddelande.

KD vill ge vårdanställda en extra månads ledighet

Kristdemokraterna vill ge personal som arbetat i vården under pandemin en månads extra sammanhängande ledighet under 2021. Det är ett av de förslag bland en rad vårdsatsningar som partiet lägger fram i en debattartikel i Svenska dagbladet

För att genomföra satsningen vill partiet tillfälligt anställa personer med medicinsk utbildning som lämnat vården. Detta ska ske genom ekonomiska incitament, både till den arbetsgivare som ”lånar ut” sin personal, men också till arbetstagaren. 

”Arbetstagaren erhåller 50 procent av lönen från det gamla arbetet. Det blir alltså möjligt för personer att under den närmaste tiden tjäna upp till 1,5 inkomster. Den första betalas av staten. Den andra av den arbetsgivare man temporärt arbetar hos.”, skriver partiet i SvD. 

Kunglig podd-debut

Kristoffer Triumfs intervjupodd ”Värvet” gästas av kung Carl Gustaf.

Intervjun görs med anledning av kungens 75-årsdag den 30 april och det är första gången som han medverkar i en liknande intervju, skriver Dagens Nyheter.

I podden berättar kungen bland annat om hur pandemin har påverkat familjen och arbetet, om att födas in i sin yrkesroll och hur 75-årsfirandet kommer se ut.

Pressträff

Under tisdagseftermiddagen klockan 14 håller Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap gemensam pressträff om covid-19. Altinget sänder den live här.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024