Överblick: Linde vill snabba på Natoutredning och riksdagsledamot vill ha garanti från Biden

Utrikesminister Ann Linde (S) vill snabba på utredningen av Natomedlemskap. Regeringens vindkraftsförslag kommer falla. Terrorhotet från våldsbejakande högerextremism ökar. Ledamot vill att USA ger garantier om skydd till Sverige.

Utrikesminister Ann Linde föreslår nu att utredningen om säkerhetsläget och Natomedlemskap som görs med riksdagspartierna ska tidigareläggas.
Utrikesminister Ann Linde föreslår nu att utredningen om säkerhetsläget och Natomedlemskap som görs med riksdagspartierna ska tidigareläggas.Foto: Claudio Bresciani/TT
Josefin Lingström

Hotet från personer som sympatiserar med våldsbejakande högerextremism bedöms ha ökat de senaste åren, och kan möjligen fortsätta öka. Bedömningen görs av Nationellt centrum för terrorhotbedömning.

Terrorhotet ligger kvar på en trea på en femgradig skala, rapporterar SR. Det största hotet bedöms vara högerextremism och islamisk extremism.

Garanti under ansökningstiden

I Socialdemokraternas interna diskussion om ett Natomedlemskap lyfts kravet på att Sverige ska få försvarsgarantier från USA:s president Joe Biden innan en Nato-ansökan kan bli aktuell. Riksdagsledamoten Hans Hoff (S) vill att statsministern säkrar så att landet skyddas under ansökningstiden till Nato.

– USA, eller andra länder som har förmågan, måste tydligt uttala att ett angrepp mot Sverige kommer att vedergällas i Ryssland. Det är en förutsättning för att Sverige ska söka medlemskap, säger Hoff till Aftonbladet.

Linde vill snabba på

Utrikesminister Ann Linde (S) föreslår nu att utredningen om säkerhetsläget och Natomedlemskap som görs med riksdagspartierna ska tidigareläggas från 31 maj till 13 maj. Något som Moderaterna tidigare önskat.

– Finland har redan kommit ut med sin analys, och det finns ett starkt tryck på att även vi i Sverige ska komma med vår analys, säger Ann Linde till SR.

Vindkraftsförslag faller

Regeringens förslag om att förändra det kommunala vetot vid etableringar av ny vindkraft kommer att falla i riksdagen. Alla oppositionspartier utom MP och V är emot förslaget. Enligt KD:s energipolitiska talesperson Camilla Brodin måste andra delar komma på plats innan man kan förändra vetot.

– Regeringen gör saker i fel ordning. Det handlar ju inte bara om att processen ska gå snabbare, utan att fler ska säga ja. Nu kommer fler säga nej, just för att det blir så oförutsägbart vad det är som gäller, säger hon till Altinget Miljö och Energi.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024