Överblick: LKAB vaccinerar invånare och M vill skära ner bistånd till Palestina

En ny gruva planeras i område som fortfarande saneras efter tidigare gruvor. Moderaterna får medhåll om att skära ned bistånd till Palestina. Myndighet har räknat ut framtidens elbrist. LKAB hjälper till att vaccinera Norrbotten. USA:s sug att köpa Grönland har försvunnit.

Moderaternas utrikespolitiska talesperson Hans Wallmark anser att biståndet till Palestina inte har gett någon positiv effekt.
Moderaternas utrikespolitiska talesperson Hans Wallmark anser att biståndet till Palestina inte har gett någon positiv effekt.Foto: Henrik Montgomery/TT
Josefin Lingström

För tio år sedan kom en majoritet av världens länder överens om 20 mål för att skydda den biologiska mångfalden som skulle vara uppfyllda senast år 2020. Aichimålen som de kallas, slogs fast inom FN:s konvention om biologisk mångfald (CBD).

Nu visar det sig att Sverige och i stort sett alla andra länder inte har lyckats uppfylla målen. Enligt en ny rapport från Världsnaturfonden WWF och Naturskyddsföreningen har Sverige delvis uppfyllt 4 av de 20 målen.

– Det finns många målkonflikter när det gäller biologisk mångfald, så det behövs en samlad plan, motsvarande klimathandlingsplanen, och en nationell samordning för att det inte bara ska bli spridda skurar av punktinsatser, säger Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen, till TT/Svd.

Regeringsskifte ger mindre bistånd

Om Moderaterna hamnar i regering efter nästa val så kommer partiet att skära ned biståndet till Palestina, rapporterar Sveriges radio. Åren 2020-2024 ger Sverige minst 3,4 miljarder kronor i bistånd till Palestina. Moderaternas utrikespolitiska talesperson, Hans Wallmark, förklarar att pengar som ska bygga upp landområdet inte har lett till en positiv utveckling.

– Vi vill ställa krav på utveckling mot demokrati och mänskliga rättigheter och att man arbetar mot korruption, i båda fallen kan man vara dyster i utvecklingen i Palestina, säger Hans Wallmark, till SR.

KD, SD och L är på samma linje som Moderaterna i frågan.

LKAB vaccinerar

Malmfälten har drabbats hårt av smittan under coronapandemin. Nu meddelar det statliga gruvbolaget LKAB att deras företagshälsovård kommer hjälpa Region Norrbotten med vaccinationerna. Sjuksköterskorna från företagshälsovården kommer att skickas till vaccinationscentralerna.

Bolaget står för kostnaderna och sjuksköterskorna kommer kunna vaccinera alla invånare, inte bara de egna anställda.

– Vi kommer att resursförstärka framför allt i sommar och under semesterperioden. Det är då regionen har störst behov av det, säger Johanna Nordin, covidsamordnare på LKAB, till SVT Norrbotten.

Framtidens elbrist

I dag släpper myndigheten Svenska kraftnät en långsiktig marknadsanalys för landets kraftsystem och skriver på DN debatt. De skriver att behovet av el i Sverige kan komma att mer än fördubblas på 20 år.

Myndigheten konstaterar att för att klara omställningen till elkraft och förhindra effektbrist, behöver det bli möjligt med energilagring och flexibilitet i elanvändningen. Det behövs också stora investeringar i kraftsystemet. Dessutom behöver ledtiderna i nätutbyggnaden kortas. I dag tar det ungefär 10-12 år från beslut till att en ny ledning kan tas i drift.

Lugnat köpsug

För två år sen meddelade USA:s dåvarande president Donald Trump att han var intresserad av att köpa Grönland, en autonom del av Danmark. Den nya utrikesministern som är utsedd av president Biden, Antony Blinken, besökte nyligen Grönland.

Under besöket berättade Blinken att han inte var där för att köpa landet och att USA inte längre har en policy om att vilja köpa Grönland. I stället är besöket till Grönland ett sätt att stärka samarbetet mellan länderna, rapporterar The Guardian.

Ny gruva

I Storumans kommun finns ett område med de två stängda gruvorna Blaiken och Svartträskgruvan. De saneras fortfarande på grund av att det har läckt ut stora mängder tungmetaller i naturen. Nu rapporterar P4 Västerbotten att det kanadensiska bolaget Gold Line Resources undersöker möjligheten att öppna en i samma område som Blaiken och Svartträskgruvan.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024