Överblick: Lööf beredd att sitta i S-regering och Socialdemokraternas stöd minskar

Annie Lööf (C) är beredda att sitta i en S-regering. Socialdemokraternas stöd har minskat under sommaren och i dag besöker Tysklands förbundskansler Olaf Scholz Sverige. 

C-ledaren Annie Lööf ser inte Ulf Kristersson (M) som en statsministerkandidat
C-ledaren Annie Lööf ser inte Ulf Kristersson (M) som en statsministerkandidatFoto: Christine Olsson/TT
Louise Carlsson-Örning

Annie Lööf ser inte Ulf Kristersson som en statsministerkandidat så länge Moderaterna inte klipper bandet till Sverigedemokraterna. Istället är hon nu tydlig med att hon vill se Magdalena Andersson som statsminister.

– Om jag jämför Ulf Kristersson och Magdalena Andersson så har Magdalena Andersson en betydligt större öppenhet till samarbete, även med övriga borgerliga partier, men hon har också det ledarskap som krävs i en orolig tid, säger hon till Dagens Nyheter.

Socialdemokraternas stöd minskar

Socialdemokraternas stöd har minskat under sommaren från 33,7 procent i juni till 29,9 procent i augusti enligt SvD/Sifos mätning. Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo, tror att minskningen beror på att den uppgång som kommit med pandemin och Ukrainakriget bleknat och att fokus flyttats till svensk inrikespolitik.

I mätningen ökar även Miljöpartiet jämfört med den sista mätningen innan sommaren. Det är första gången som MP ligger signifikant över riksdagsspärren, med 5,6 procent.

Parallellt visar Aftonbladet/Demoskops undersökning att Jimmie Åkesson (SD) är ikapp Ulf Kristersson (M) i förtroende för partiledarna.

Förbundskansler Olaf Scholz besöker Sverige

I dag besöker Tysklands förbundskansler Olaf Scholz Stockholm där han möter statsminister Magdalena Andersson samt besöker Scania i Södertälje.

På agendan för samtalen mellan regeringscheferna står säkerhetsläget i Norden, den svenska Natoprocessen, ekonomisk utveckling och grön omställning i industrin, rapporterar TT/Omni.

– Han besöker sin politiska familj. Det här är första gången på väldigt länge som både de nordiska länderna och Tyskland styrs av socialdemokratiska ledare, säger Valentin Kreilinger, forskare i statsvetenskap vid Svenska institutet för europapolitiska studier, Sieps, till Svenska Dagbladet.

Ebba Busch (KD) säger nej till SD i regering

I Ekots partiledarintervju säger Ebba Busch (KD) nej till att låta Sverigedemokraterna ingå i en regering. Hon kan dock tänka sig att sitta i en regering med Liberalerna.

– Jag är inte emot det, men jag tycker att det är en naturlig kärna med Moderaterna och Kristdemokraterna, säger hon till Sveriges Radio.

"Inte troligt med nya covid-åtgärder"

De senaste veckorna har smittspridningen av covid-19 ökat och när skolorna nu startar igen och många återgår till sina arbeten finns en oro att läget kan förvärras.

Jan Albert, professor i smittskydd på Karolinska institutet, säger att spridningen under sommaren varit överraskande då den varit större än tidigare somrar. Men han ser det inte som troligt att nu sätta in åtgärder som berör hela svenska folket.

– Det är viktigt att man har beredskap för att det kan behövas åtgärder igen, men det troliga är att vi slipper det, säger han till SVT.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024