Överblick: Lööf sätter ned foten och Damberg vill skärpa lagen

Annie Lööf (C) sätter ned foten kring spekulationerna. Damberg (S) vill skärpa säkerhetsskyddslagen. I dag kommer domen i jaktbrottshärvan. Ivo vill att läkare blir av med legitimation. Spelmissbruk är med i ny strategi. Läs dagens nyhetsöverblick.

Under morgonen höll inrikesminister Mikael Damberg (S) en pressträff om lagskärpningar.
Under morgonen höll inrikesminister Mikael Damberg (S) en pressträff om lagskärpningar.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Josefin Lingström
Lyssna på artikeln

Under morgonen höll inrikesminister Mikael Damberg (S) en pressträff om skärpningar i säkerhetsskyddslagen. Ändringarna omfattar de som bedriver säkerhetskänslig verksamhet som har betydelse för Sveriges säkerhet.

Damberg förklarar under pressträffen att vissa händelser senaste åren har visat att det behövs skärpningar i lagen. Regeringen vill att verksamheten ska samråda med en tillsynsmyndighet innan man upphandlar, ingår avtal eller andra samarbeten med en extern aktör.

– Låt mig vara tydlig. Transportstyrelsens tidigare it-upphandling är ett exempel på varför den här typen av förändringar är viktig, säger han.

Lööf sätter ner foten

I en intervju med TT adresserar partiledaren Annie Lööf (C) den senaste tidens diskussioner om att Centern vill sitta i en S-ledd regering efter valet. Det menar hon är ett missförstånd, precis som att hon inte skulle vilja samarbeta med Alliansen om den blir större än de rödgröna.

– Det stämmer inte. Vi var ju bara ett mandat från att söka stöd för en Alliansregering hösten 2018. Ibland låter det som att det är väldigt långt från ett samarbete igen. Jag skulle säga att det handlar om politisk vilja. Vår dörr står öppen för ett samarbete med våra allianskollegor, men det bygger på att de stänger dörren till SD, säger hon.

Jaktbrottshärvan

I dag vid klockan 13 väntas domen från tingsrätten i Västerås i den så kallade jaktbrottshärvan. Det är trämiljardären Karl Hedin och ytterligare tre personer som står åtalade för olika typer av jaktbrott. Fallet har engagerat många och under rättegången samlades olika grupper utanför tingsrätten för att visa sina åsikter i vargfrågan. SVT sänder direkt från tingsrätten i dag.

ANDT blir ANDTS

Socialminister Lena Hallengren (S) presenterar i dag på DN debatt delar ur regeringens nya ANDT-strategi. Sedan 2011 finns strategin för att skydda invånarna mot skadliga effekter orsakade av alkohol, narkotika, dopning och tobak.

Nytt är att strategin nu ska inkludera spelberoende, narkotikaklassade läkemedel och tobaksfria nikotinprodukter. Eftersom spelmissbruk nu finns med, kommer det läggas till ett S i förkortningen ANDT.

Dödshjälp

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) skriver i ett beslut att läkaren Staffan Bergström bör förlora sin läkarlegitimation. Anledningen är att läkaren hjälpte en svårt ALS-sjuk man att avsluta sitt liv genom att skriva ut en dödlig dos som patienten sedan tog själv. Både patienten och läkaren ville att det skulle skapas en debatt om rätten till dödshjälp.

Bergström är ordförande i föreningen Rätten till en värdig död, som vill att dödshjälp ska bli lagligt i Sverige. Han visste att han satte sin läkarlegitimation på spel, men hoppades på att Ivo skulle vara mildare i sin kritik. Nu tas fallet vidare HSAN, Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, som med hjälp av Ivo:s yrkande ska ta beslut om Bergström blir av med sin läkarlegitimation.

– Jag trodde att de skulle nöja sig med en varning, vilket är en svagare form av reprimand, säger Staffan Bergström till DN.

Nämnda personer

Mikael Damberg

Riksdagsledamot (S), vice ordförande i finansutskottet
Förvaltningslinjen (Stockholms uni., 2000)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024