Överblick: M kräver strängare vaccinpass och L beslutar om SD-samarbete

Moderaterna vill se utökade krav på vaccinbevis och Liberalerna diskuterar SD-samarbete på landsmöte. I dag häktas två män för grovt spioneri mot Sverige och värmeböljor på äldreboenden tros ha orsakat dödsfall. Läs Altingets överblick.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni ska tillsammans med partiet på landsmötet i helgen komma fram till på vilket sätt Liberalerna ska samverka med SD inför kommande valrörelse.
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni ska tillsammans med partiet på landsmötet i helgen komma fram till på vilket sätt Liberalerna ska samverka med SD inför kommande valrörelse.Foto: Pontus Lundahl/TT
Marie Lundahl

På Liberalernas landsmöte i Linköping som börjar i dag ska framtida partisamarbeten med Sverigedemokraterna diskuteras. Frågan är infekterad och splittrar partiet. L har redan beslutat att stödja en borgerlig regering, vilket kommer att kräva samarbete med SD i någon utsträckning. Men samtidigt tänker partiet inte släppa fram en borgerlig regering där SD ingår, skrev Nyamko Sabuni i en debatt i DN igår.

– Med tanke på vårt svaga opinionsläge behöver vi visa väljarna vår socialliberala värdegrund. Därför vill vi inte ha några uppgörelser där SD är med före valet, säger Jan Jönsson, socialborgarråd i Stockholm, i en intervju med DN.

Vaccinbevis ska hejda smittspridning

Tidigare i veckan meddelade regeringen och Folkhälsomyndigheten att vaccinbevis införs på tillställningar med fler än 100 personer från den 1 december. Enligt Folkhälsomyndigheten ökar risken för smittspridning under hösten, och SVT rapporterar att över 1,2 miljoner svenskar är ovaccinerade. Enligt ett worst case scenario från Region Stockholm kan över 5400 personer dö i covid-19 före nästa sommar.

– Det finns fortfarande en hel del potential för död och elände i den här pandemin, säger Stefan Fors, epidemiolog i Region Stockholm, till SVT.

Moderaterna säger till SR att de vill införa vaccinpass även på restauranger och teatrar.

– Om inte användningen av vaccinationsbevis blir mer omfattande än vad regeringen föreslagit är risken stor att nya restriktioner införs, säger Camilla Waltersson Grönvall (M) till SR.

Häktning för grovt spioneri

Två män misstänkts för grovt spioneri mot Sverige och i dag sker omhäktnings- respektive häktningsförhandlingar mot båda männen, rapporterar SVD.

Tidigare under hösten blev det känt att en utredning mot ena mannen pågår. Mannen har bland annat jobbat på Försvarsmakten med hemlig information. Nu misstänks ytterligare en man vara inblandad, vilket enligt Aftonbladet är första mannens yngre bror. 

Värmebölja dödar på äldreboenden

En tidigare granskning av SR har visat att reservkraften på flera äldreboenden i Sverige är eftersatt. I dag rapporterar SR att även värmeböljor under sommaren är ett stort problem på många äldreboenden, samt att flera äldre troligen har dött av för höga temperaturer inomhus.

”Ansvariga på äldreboenden runt om i landet menar att det görs för lite för att hålla nere temperaturerna vid värmeböljor” skriver SR.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024