Överblick: M vill ta steg mot Nato i höst och kraven lättas på poliser

Ett nytt brott föreslås för att skydda bland andra sjukvårds- och skolpersonal. Polisen lättar på kraven för att antas till polisutbildningen. Moderaterna vill efter valet ta steg mot ett Nato-medlemskap.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson tror att Sverige är medlem i Nato inom fem år.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson tror att Sverige är medlem i Nato inom fem år.Foto: Henrik Montgomery/TT
Josefin Lingström

Om det blir en M-ledd regering efter valet i höst vill M-ledaren Ulf Kristersson öppna dörren för ett svenskt Nato-medlemskap, säger han i en intervju i Expressen. Han är övertygad om att S kommer att svänga i frågan och Sverige kommer att vara med i försvarsalliansen inom fem år.

– Jag skulle helst se att Sverige och Finland gör gemensam sak. Att vi börjar göra som Finland och håller dörren öppen för ett Nato-medlemskap, och sedan har en intensiv diskussion länderna emellan och inom länderna om värdet av ett fullskaligt medlemskap. För mig är det inte panikbråttom, utan vi ska ha en seriös process hand i hand med Finland, säger Kristersson.

Nytt brott mot personal

Under morgonen har regeringen tagit emot utredningen om skärpt syn på brott mot journalister och utövare av vissa samhällsnyttiga funktioner. Utredaren Anne Rapp föreslår att det ska införas en skärpning av straffet om brottet begås mot journalister eller nyhetsförmedlare.

Därutöver föreslås ett nytt brott i lagboken. Det gäller hot eller våld mot utövare av viss samhällsnyttig funktion. Då avses hälso- och sjukvårdspersonal, personal inom socialtjänsten, räddningstjänstpersonal samt skolpersonal.

Billigare el i södra Sverige

Forskningsföretaget Energiforsk har analyserat hur elpriserna hade sett ut om de två nedstängda Ringhalsreaktorerna, eller en stor havsbaserad vindkraftspark i södra Sverige, hade varit i gång. Genomgången visar att elpriserna hade varit mellan 30 och 45 procent lägre i södra Sverige under hösten och vintern.

– Det visar att vi har ett inflytande i Sverige på vilka elpriser vi får och vilken elmarknad vi vill ha, säger Markus Wråke, vd på Energiforsk, till SR.

Lättade krav på poliser

Polisen väljer nu att göra om i antagningsprocessen till polisutbildningen. Nu tas kravet på ämnet historia bort från listan. Bakgrunden är att ämnet historia inte är obligatoriskt på flera av gymnasieutbildningarna, främst yrkesprogrammen.

”Beslutet om borttagandet av historiekravet är en del av ett större utvecklingsarbete av antagningsprocessen till polisutbildningen.” Skriver Polismyndigheten i ett pressmeddelande


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024