Överblick: Minister kallas till utskott för Kina-kopplingar och Linde ger besked om Nato

Näringsministern kallas till utskottet efter nytt kontrakt. EU kan stoppa pengar till Ungern och Polen. Linde ger besked om Nato i utrikesdeklarationen. Förbund vill att fler brott ska stoppa studenter på utbildningar.

Foto: Jessica Gow/TT
Josefin Lingström

Centerpartiet vill kalla näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson till näringsutskottet. Anledningen är att det statliga bolaget Swedavia har skrivit kontrakt med bolaget Nuctech om utrustning i säkerhetskontrollen på Arlanda, skriver Aftonbladet.

Bolaget uppges vara knutet till den kinesiska militären och det styrande kommunistpartiet. Nu vill C höra ministern om hur man ser på den kinesiska kopplingen.

– Vi behöver höra det här från hästens mun hur man tänkt över huvud taget. Är det så att det har gått till exakt på det här viset så är det anmärkningsvärt och väldigt upprörande ur en säkerhetsaspekt, säger Helena Lindahl (C) till Aftonbladet.

EU stoppar bidrag

EU:s domstol slår nu fast att medlemsländer som kränker demokratiska rättigheter kan drabbas av indragna EU-bidrag. Beslutet kommer drabba Polen och Ungern, som tidigare överklagat beslutet. Det slås fast att bidragen kan stoppas om det anses vara risk för ”missbruk av EU-medel”, rapporterar SVT.

Nyheter i Lindes deklaration

Under morgonen läser utrikesminister Ann Linde upp regeringens utrikesdeklaration för året och debatterar den i riksdagen. Nytt för årets deklaration är att bedömningen ”ett väpnat angrepp mot Sverige kan inte uteslutas” finns med, skriver TT/Omni.

Med det spända säkerhetspolitiska läget i Europa som bakgrund, lägger Linde till:

– Regeringen avser inte att ansöka om Natomedlemskap.

Fler ska stoppas från utbildning

Lagförslaget om att antagna till bland annat läkar- och lärarprogrammet ska kontrolleras i belastningsregistret får kritik. Flera remissinstanser är kritiska till vilka brott som ska hindra antagning.

Läkarförbundet student anser att sexualbrott mot barn ska hindra personer från att läsa till läkare, även om brottet inte längre finns med i belastningsregistret.  

– Det är så klandervärt och moraliskt fel att vi inte ser hur man ska kunna säkra att den personen inte gör något liknande igen, säger Robert Lilford, ordförande på Läkarförbundet student, till SR.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024