Överblick: MP vill låna miljarder, Rojas gör comeback och mutation i Uppsala

Efter Vänsterpartiets budgetkrav följer nu regeringspartiet MP upp med sina krav för att släppa fram höstens budget. Liberalernas nye integrationsrådgivare är Mauricio Rojas. Oklart hur många fullvaccinerade som smittas, men ny statistik väntas. 

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet
Sanna Rayman

Häromveckan presenterade Vänsterpartiet sina krav för att partiet ska kunna rösta för regeringens budget senare i höst. Önskemålen presenterades på DN Debatt, då regeringen och Vänsterpartiet inte får förhandla med varandra, enligt krav från Centerpartiet. (Det påståendet dementerades emellertid av Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson, som på Twitter skrev att ”Regeringen får prata och förhandla med vem eller vilka partier regeringen vill”, men att regeringens budget inte kan vara ”förhandlad med V”.

Nu meddelar också regeringspartiet Miljöpartiet sina önskemål för att släppa igenom regeringens budget. Aftonbladet rapporterar att Miljöpartiet kräver ”att staten lånar till miljardinvesteringar i gröna innovationer”, genom att rucka på det finanspolitiska ramverket och underbalansera överskottsmålet.

Tidigare miljöministern och nuvarande riksdagsledamoten Karolina Skog talar i Aftonbladet om att ”många många miljarder” behöver lånas för satsningarna. Språkröret Per Bolund är i Sveriges Radio något mer återhållen och nämner istället ett tjugofaldigat klimatstöd, i häradet en halv miljard.

Bolund nämner också specifikt behov av att anpassningar och förebyggande insatser mot extremväder, ett behov som påtalades i SvD i går av Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, apropå de svåra översvämningarna i Gävle.

– Det är mer bråttom än vad vi kanske trott och vi behöver avsätta resurser på alla nivåer för att ta det på allvar, säger Mette Lindahl Olsson, enhetschef på enheten för naturolyckor och beslutsstödsystem på MSB til SvD.

 

Mauricio Rojas gör comeback i L

Vid en pressträff meddelades i går att tidigare riksdagsledamoten Mauricio Rojas kliver in på Liberalernas riksdagskansli som integrationsrådgivare till Nyamko Sabuni. Rojas uppdrag blir ”att hitta gemensamma punkter mellan fyra partier för en samlad borgerlig plattform”, skriver Sydsvenskan.

Samtidigt meddelades att Rojas ska toppa valsedlarna i Skåne läns västra valkrets i riksdagsvalet nästa år.

– För tjugo år sedan var vår ensamhet i de här frågorna förödande. I dag har vi en borgerlighet som är mogen att ta itu med integrationen, sade Rojas vid pressträffen.

 

Smittspridningen tar fart

Smittspridningen tar fart på flera håll. TT/Omni rapporterar om ökade virushalter i Göteborgs avloppsvatten och bland andra SVT rapporterade i går eftermiddag att en muterad version av deltavarianten av corona viruset har spridits i Uppsala.

Det är ett antal personer som alla har testat positivt med varianten efter resor i södra Spanien och Portugal. Varianten anses oroande då den i studier förefaller ha lättare att ducka vaccinet. Även bland fallen i Uppsala var det även fullvaccinerade individer som smittades.

Varianten har inte synts i andra delar av Sverige, men det kan även bero på en mer omfattande granskning av proverna inom Region Uppsala. Nyligen rapporterades att 14 av de 109 som smittades vid det uppmärksammade utbrottet på Ängsbacka kursgård i Region Värmland var vaccinerade.

I vilken utsträckning fullvaccinerade smittas är oklart, då Folkhälsomyndighetens statistik när det gäller sådana så kallade genombrottsinfektioner enligt SVT inte är uppdaterad sedan den 16 juni. Nya siffror väntas i slutet av augusti. 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024