Överblick: Natobeslut kan gå fort, personalkris i välfärden och gd lämnar efter korruption

Kvalitetsmässan har startat i Göteborg i dag. Anna Ekström möter folkbildningen i dialog. Vårdpersonal säger upp sig för att få semester. Natobeslutet kan komma snabbt, säger Tobias Baudin. Och så avgår Frontex-gd efter korruptionsrapport. 

Det blir ett beslut om Nato den 24 maj. Eller inom en vecka. Dock ej i morgon. 
Det blir ett beslut om Nato den 24 maj. Eller inom en vecka. Dock ej i morgon. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Sanna Rayman

Det är fortfarande den 24 maj som gäller som datum för när Socialdemokraterna avser att ge besked om Natofrågan. Det sade partisekreteraren Tobias Baudin i en intervju med P1 Morgon i morse. 

Baudin gav emellertid också den något motsägelsefulla informationen att beskedet kan komma tidigare och att ett beslut skulle kunna tas med ”väldigt kort varsel”. Baudin sade dock att ett beslut så tidigt som ”i morgon” inte var sannolikt, utan att det i så fall kan handla om inom ungefär en vecka.  

Stor bemanningsoro inför sommaren

I flera regioner är bemanningsläget inför sommaren krisartat, rapporterar Sveriges Radio. Framför allt saknas sjuksköterskor och Västra Götalandsregionens personalchef Marina Olsson berättar för SR om att personal nu säger upp sig för att säkra sin semesterledighet. I Örebro län skapar det oenighet mellan Vårdförbundet och regionen, där man från fackets sida förordar att regionen anlitar hyrsköterskor för att klara bemanningen, medan regionen står fast vid sin policy att inte jobba med hyrpersonal.

Region Gotland försöker ordna upp läget genom att att skicka ut ett erbjudande om sommarjobb till pensionärer som tidigare arbetat inom vård- och omsorg, rapporterar SVT.

Problemen med att få personalen att räcka till gäller inte bara inom vården. Kommunerna har också ett ansträngt läge för att klara bemanningen inom hemtjänst och omsorg. I Norrbottenskuriren rapporteras att Luleå kommun betalar extra till anställda som flyttar sin semester och Folkbladet skriver att det saknas hundratals sommarvikarier i Skellefteås omsorg.

Frontex-gd fick gå

Generaldirektören för EU:s gränsmyndighet Frontex Fabrice Leggeri har avgått efter att myndigheten kritiseras för oegentligheter av EU:s antikorruptionsmyndighet Olaf.

Det är Leggeri själv och två andra tjänstemän inom Frontex som har granskats och som har visats ha olagligen avvisat och skickat tillbaka migranter som kommer över Medelhavet. Det rapporterar bland andra Europaportalen och The Guardian.

Olaf-rapporten är inte offentlig, men två av Europarlamentets utskott har muntligt fått ta del av korruptionsrotelns fynd, skriver Svenska Yle.

– Olaf berättade i sin briefing om sina observationer inom Frontex som gällde trakasserier inom Frontex huvudkontor samt om olagliga avvisningar vid EU:s gränser, säger Europaparlamentariker Petri Sarvamaa från parlamentets största grupp EPP, till Svenska Yle. 

Anna Ekström i dialog med folkbildningen

Under dagen bjuder utbildningsminister Anna Ekström in folkbildningens aktörer till dialog under rubriken ”vägen framåt för folkbildningen samt folkbildningens roll för integration i samhället och etablering på arbetsmarknaden”.

– Folkbildningen har det senaste året arbetat hårt för att återupprätta förtroendet och jag ser fram emot diskussioner om hur vi framöver kan öka deltagandet och engagemanget ytterligare. Folkbildningen spelar också en viktig roll för integrationen, säger Ekström i ett pressmeddelande.

Kvalitetsmässan i Göteborg pågår

Kvalitetsmässan startade i dag i Göteborg efter några års uppehåll på grund av pandemin. Vid ett invigningsseminarium talade finansminister Mikael Damberg om att ta tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden och om det spända säkerhetspolitiska läget.

Mässan pågår 2-4 maj och samlar en stor mängd verksamma inom inte minst offentlig sektor. Bland årets talare och seminariedeltagare märks Khashayar Farmanbar, Carin Götblad, Tareq Taylor, Morgan Johansson, Parul Sharma, Stefan Löfven, Erna Solberg, Helle Thorning Schmidt med flera.

Även Altinget deltar på Kvalitetsmässan. Titta gärna förbi vår monter och säg hej!


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024