Överblick: ”Nödvändighet” att återinföra civilplikten och Kristersson ska möta Erdogan

Minister öppnar för att återinföra civilplikten. Ulf Kristersson till Turkiet för Natosamtal. ”Inga sänkta ambitioner” säger klimatminister Pourmokhtari (L). Regeringsförhandlingar inleds i Danmark.

Statsminister Ulf Kristersson (M) var i Helsingfors tidigare i veckan. Nästa vecka bär det av till Turkiet för ett samtal om Nato med president Erdogan.
Statsminister Ulf Kristersson (M) var i Helsingfors tidigare i veckan. Nästa vecka bär det av till Turkiet för ett samtal om Nato med president Erdogan.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Axel Hyttnäs Telin

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) besökte båda morgonprogrammen inför FN:s klimatmöte COP27 i Egypten.

I SVT:s Morgonstudion fick Pourmokhtari frågor om transportsektorn och förslagen om sänkt reduktionsplikt och sänkt skatt på drivmedel.

– Den klimatpolitik som man har bedrivit har varit ganska sårbar, stora delar av befolkningen ska ta rätt stora kostnader för att man ska kunna göra den här omställningen, säger ministern.

Pourmokhtari säger att reduktionsplikten var något som drabbade människor för hårt, men betonar att regeringen inte har några sänkta ambitioner.

– Vi har ju inga sänkta ambitioner, så nu är frågan hur vi ska göra framöver och där kommer det säkert dyka upp en hel del saker i budgeten också på tisdag.

I TV4:s Nyhetsmorgon fick hon frågan om Tidöavtalet är ett otillräckligt stöd i hennes arbete som klimat- och miljöminister.

– Tidöavtalet är ju det vi är överens om inom sex specifika områden, utöver det så gör regeringen en himla massa politik. Tidöavtalet är lite exempel på fokusområden och så, men det är absolut inte det jag tar med mig till COP27 utan där är det helt andra strategier och program som vi har plockat fram.

Bohlin (M): Nödvändigt att återinföra civilplikten

Carl Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar, öppnar för att återinföra civilplikten, som innebär att svenska medborgare kan utbildas inom exempelvis sjukvård och räddningstjänst i stället för militär värnplikt vid höjd beredskap eller krig.

– Det kommer nog att vara en nödvändighet i en eller annan form för att få det civila försvaret att leverera på den nivå som vi förväntar oss, säger Bohlin till Ekot.

Statsministern till Turkiet

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg besöker i dag Ankara för att diskutera Sveriges och Finlands medlemskap i försvarsalliansen.

På tisdag reser statsminister Ulf Kristersson (M) till landet för ett samtal med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Enligt regeringens pressmeddelande kommer ledarna hålla i en gemensam presskonferens efter mötet.

Regeringsförhandlingar börjar i Danmark

Efter tisdagens val stod det klart att det röda blocket blev störst och att sittande statsminister Mette Frederiksen (S) har bäst chanser till att bilda regering.

I dag väntas regeringsförhandlingarna dra i gång på slottet Marienborg där alla partier är inkallade, rapporterar danska Altinget.

Frederiksen har tidigare öppnat för att bygga en bredare regering över blockgränsen. Därför kommer fokus särskilt ligga på Radikale, Moderaterne och Venstre, säger Altingets politiska kommentator Erik Holstein.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024